VS zien af van evacuatie jezidi's

Op de Sinjar-berg in Noord-Irak zitten al dagen duizenden Jezidi-vluchtelingen vast op de vlucht voor het geweld van IS. Foto AFP ©AFP

De Amerikanen hebben besloten om geen evacuatie te ondernemen van de gevluchte jezidi's die al dagen op de Sinjar-berg vastzitten op de vlucht voor de oprukkende IS-rebellen. Tot die conclusie komt het Pentagon na een verkenningsoperatie van elitetroepen op de Sinjar-berg.

Een twintigtal Amerikaanse soldaten is woensdag op verkenning geweest in het Sinjar-gebergte in het noorden van Irak. Dat heeft een bron in het Pentagon bevestigd. De soldaten hebben er de mogelijkheden bestudeerd om jezidi-vluchtelingen te redden. De soldaten, leden van de Special Forces, zijn volgens de bron in contact geweest met vluchtelingen en keerden vervolgens terug naar Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan.

Volgens het rapport van de verkenningsmissie zou de situatie van de jezidi's niet zo dramatisch zijn als eerder werd gedacht. Zo zou hun aantal niet meer in de tienduizenden lopen, maar in de duizend. Een groot deel van de vluchtelingen zou dus wel degelijk in staat zijn geweest om te vluchten. Bovendien zouden de overgebleven jezidi's er niet zo erg aan toe zijn als gevreesd. Volgens het Pentagon is dat te danken aan de levering van hulpgoederen, de luchtaanvallen tegen milities van de terreurgroep IS, inspanningen van de Koerdische troepen en het feit dat de voorbije nachten duizenden jezidi's de berg hebben kunnen verlaten. 

'De overgebleven jezidi's blijven toegang hebben tot voeding en water die we geleverd hebben', zegt het Pentagon. Op basis van die evaluatie is bepaald dat een evacuatiemissie 'veel minder waarschijnlijk is', luidt het nog. Het Amerikaanse leger zal wel humanitaire bijstand blijven leveren en de Amerikanen ter plaatse beschermen.

Eerder woensdag had een adviseur van president Barack Obama gezegd dat overwogen wordt om vluchtelingen via een luchtbrug of corridor in veiligheid te brengen. Tienduizenden jezidi's zijn voor de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) naar het Sinjar-gebergte gevlucht. Daar zitten ze vast bij temperaturen tot 45 graden Celsius. Er werden al herhaaldelijk hulpgoederen boven het gebied gedropt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud