Washington: 'Moskou gooit in Syrië olie op het vuur'

Ash Carter, de Amerikaanse minister van Defensie ©AFP

Rusland zet met de eerste luchtaanvallen op Syrië de relaties met Washington op scherp.

Het Russische leger voerde vanop zijn luchmachtbasis in de Syrische kuststad Latakia woensdag voor het eerst aanvallen in dat land uit. Officieel mikt Moskou op Islamitische Staat, maar daar lijkt Washington weinig geloof aan te hechten.

©mediafin

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maken Amerikaanse functionarissen er geen geheim van dat Rusland vooral rebellen trof, die door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gesteund worden. De bombardementen focusten op de regio Homs. Daar zit Islamitische Staat niet (meer), maar wel rebellen die tegen het - door Moskou gesteunde - regime van de Syrische president Bashar al-Assad strijd voeren.

De Amerikaanse minister van Defensie was woensdagavond in het Pentagon hard in zijn oordeel over Rusland. 'Er is een contradictie in de Russische acties. Rusland beweert enerzijds IS te bestrijden en anderzijds president Assad te steunen. Welnu: IS bestrijden zonder tegelijk na te denken over een politieke transitie dreigt alleen de burgeroorlog te verergeren. Deze aanpak komt neer op olie op het vuur gooien.'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verwerpt de beschuldigingen van Washington. 'De geruchten dat het doelwit van de luchtaanvallen geen IS-stellingen waren, zijn op niets gebaseerd', stelt Lavrov in een communiqué dat hij verspreidde na een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry in New York.

Lavrov beschikt naar eigen zeggen ook over 'geen enkele informatie' met betrekking tot eventuele burgerslachtoffers. Nog volgens Lavrov heeft hij 'in alle eerlijkheid' aan zijn Amerikaanse collega laten weten dat Rusland tussenkwam op vraag van het Syrische presidentschap, om 'uitsluitend IS en andere terreurgroeperingen' te bekampen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud