Advertentie

Witte Huis wil ook na gifaanval geen Syrische regimewissel

©EPA

Een verwoestende gasaanval, vermoedelijk door troepen van president Assad, wordt wereldwijd veroordeeld. Toch ziet het Witte Huis een regimewissel niet als een piste.

Na de gruwelijke aanval vanochtend in Idlib in Syrië, stromen de internationale reacties binnen. Het dodental is intussen opgelopen tot boven de honderd

Beelden tonen de wreedheid van de aanval in Idlib dinsdagochtend. Mensen met gasmaskers en beschermende pakken droegen tientallen lijken weg van burgers die door een chemisch wapen waren omgekomen. Ze hadden schuim op de mond gekregen, raakten verlamd en stikten. Die symptomen wijzen op het gebruik van chloorgas.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk roepen meteen de Veiligheidsraad  bij de Verenigde Naties samen om een antwoord te bieden op het gebruik van het verboden wapen. Die komt woensdag op de middag samen in New York. 'Een legitieme vraag', vindt ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD). 'De inzet van chemische wapens is het overschrijden van een rode lijn', zei hij na ontmoetingen in de marge van de Syriëconferentie in Brussel.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat de oorlog in het land opvolgt, is het regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de aanval. Ook de EU zei eerder al dat 'Assad de hoofdverantwoordelijkheid draagt'.

Trump

Deze gruwelijke actie is een gevolg van de zwakte van de regering van Obama.
Witte Huis
woordvoerder

Het Witte Huis reageerde dat de aanval ‘niet genegeerd’ mag worden. Al gaf de woordvoerder tegelijkertijd aan dat het Amerikaanse standpunt hetzelfde blijft. Dat betekent dat een ‘verandering van het Syrische regime geen fundamentele optie is’. Het standpunt van Trumps voorganger Obama was dat een toekomst met de Syrische dictator niet aan de orde is. Ook de EU is van die mening.

Het is opmerkelijk dat het Witte Huis ook verwees naar Obama als oorzaak van de aanval. ‘De gruwelijke actie is een gevolg van de zwakte van de regering van Obama’, luidde het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud