Wraakmoord op Palestijnse tiener lokt golf van geweld uit

Palestijnen wreken zich voor de moord op een 16-jarige jongen ©REUTERS

Nadat drie vermiste Israëlische jongeren eergisteren dood werden teruggevonden, loopt de spanning tussen Israëliërs en Palestijnen hoog op. Woensdag werd een jonge Palestijn gedood. Alles wijst erop dat boze Israëliërs het heft zelf in handen hebben genomen en dat het gaat om een wraakmoord.

Inwoners van een Palestijnse wijk net buiten Jeruzalem hadden dinsdag al een tiener opgemerkt die hardhandig werd gedwongen in een voertuig te stappen. Later op de dag vond de Israëlische politie een lijk in een bos nabij de stad. Alles wijst erop dat het om dezelfde Palestijnse jongen gaat. Hij zou gelyncht zijn door Israëliërs die wraak wilden nemen voor de dood van drie Israëlische jongeren eerder op de week.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bestempelde de moord als een ‘afschuwelijke misdaad’. Hij beloofde een onderzoek te openen en zo snel mogelijk de daders te vinden. De premier riep zijn volk ook op om vooral niet zelf het heft in handen te nemen na de moord op de drie Israëlische tieners. 

De boodschap van Netanyahu kon niet beletten dat er na de bekendmaking van het nieuws een nieuwe golf van geweld door de straten van Jeruzalem raasde. Een groep boze Palestijnen bekogelde de Israëlische politie met stenen. Die antwoordde met rubberen kogels.

Represailles

Sinds de lichamen van de drie vermoorde Israëlische tieners werden gevonden, dreigt de situatie in Israël en Palestina opnieuw uit de hand te lopen. Tijdens een razzia pakte het Israëlische leger 420 Palestijnen op. Als vergelding werden ook stellingen van de Palestijnse beweging Hamas gebombardeerd.

Die organisatie zit volgens Israël achter de moord. Hamas ontkent elke betrokkenheid. De beweging beschuldigt Israël ervan de dood van de drie Israëli's te gebruiken als voorwendsel voor een geplande militaire actie tegen de Palestijnen.

Ook verderop in de Gazastrook escaleert het geweld. Het Israëlische leger heeft er in de nacht van maandag op dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd. Militante Palestijnen hadden begin deze week op hun beurt bijna twintig kleine raketten op Israël afgevuurd.

Op YouTube doken beelden op van de Israëlische woede na de dood van de drie jonge Israëliërs. Jongeren scanderen 'dood aan de Arabieren' in het Hebreeuws.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud