Zeker drie doden bij aanslagen in Mosoel

De Franse journaliste Veronique Robert is in Mosoel om het leven gekomen. ©AFP

Bij twee zelfmoordaanslagen in het oostelijke deel van Mosoel, dat werd heroverd door het Iraakse leger, zijn zeker drie doden gevallen. Een derde kamikaze werd gedood alvorens hij zijn explosieven kon laten ontploffen.

Een eerste persoon liet zichzelf ontploffen toen hij werd aangesproken door een politieagent. De agent kwam om. Een tweede dader blies zich op tussen burgers in een winkelcentrum. Daar is sprake van twee doden en negen gewonden.

De aanslagen vonden plaats in de wijk Mouthanna. Inwoners bereiden er zich voor op de viering van het einde van de ramadan.

De aanslagen werden nog niet opgeëist.

Zaterdag raakte nog bekend dat de Franse journaliste Véronique Robert overleden is. Zij raakte maandag gewond toen een mijn ontplofte in Mosoel, waar ze een reportage draaide. Twee collega's van haar kwamen toen om, Robert overleed in een militair hospitaal nabij Parijs.

Mosoel, de tweede stad van Irak, is het laatste bolwerk van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Sinds oktober vorig jaar probeert het Iraakse leger in samenwerking met sjiitische milities en de 'internationale coalitie' de metropool in het noorden van Irak op IS te heroveren.

Woensdag nog bliezen jihadisten van IS de Grote Moskee van al-Nuri en de oude minaret van al-Hadbaa in het oude stadsdeel van Mosoel op. Daarmee gaf de jihadistische terreurgroep volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi zijn nederlaag toe. In de Grote Moskee van Mosoel riep IS-leider al-Baghdadi enkele jaren geleden immers het IS-kalifaat uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud