Zeldzame rel tussen Israël en de VS

Moshe Yaalon lokt een rel tussen Israël en de VS uit. - REUTERS ©REUTERS

De Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon heeft een zeldzame rel uitgelokt tussen de bondgenoten Verenigde Staten en Israël. 'John Kerry gedraagt zich als een Messias. Maar hij heeft me niets te leren over het conflict met de Palestijnen,' verklaarde Yaalon. Het Witte Huis heeft de uitspraken scherp veroordeeld.

Ten midden van vredesgesprekken tussen Israël en Palestina, die door Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry worden geleid, is er een zeldzame barst gekomen in de band tussen Israël en de Verenigde Staten. 

De Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon haalde volgens de Israëlische krant Yediot Ahronot in privégesprekken scherp uit naar de Amerikaanse werkwijze in het vredesproces. 'John Kerry handelt vanuit een onbegrijpbare drang en gedraagt zich als een Messias. Hij heeft me evenwel niets te leren over het conflict met de Palestijnen.'

De kans dat dat vredesproces iets oplevert, is bovendien niet al te groot, aldus Yaalon. Het plan dat Kerry op dit ogenblik heeft voorliggen 'is het papier niet waard waarop het geschreven is'. 

Witte Huis

De uitspraken zijn bij het Witte Huis duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Daar worden de uitspraken als 'beledigend' en 'ongepast' omschreven. 'Het in vraag stellen van de motieven van Kerry en het afwijzen van onze voorstellen, dat is niet iets wat we verwachten van een minister van een dichte bondgenoot,' aldus Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis. 

Maar ook in Israël zelf zorgen de uitspraken voor commotie. 'Zelfs als we het niet eens zijn met de Verenigde Staten, gaat dat eerder om inhoud in plaats van het persoonlijk te verwoorden,' reageerde premier Benjamin Netanyahu in het parlement. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud