Zoon van Saoedische koning wordt minister van Energie

Prins Abdulaziz bin Salman (links) vervangt Khaled al-Falih (rechts) als minister van Energie. ©AFP

Prins Abdulaziz bin Salman is aangesteld als nieuwe Saoedische minister van Energie. Hij vervangt de in ongenade gevallen Khaled al-Falih.

Dat staat in een koninkrijk decreet dat door de staatsmedia is bekendgemaakt. 'Khalid al-Falih is ontheven uit zijn functies. Zijne Koninklijke Hoogheid prins Abdulaziz bin Salman is aangesteld als minister van Energie', klinkt het op het officiële Saoedische persagentschap.

Prins Abdulaziz is de zoon van koning Bin Salman en de broer van de ambitieuze kroonprins Mohammed bin Salman.

Al-Falih had als minister van Energie veel invloed in de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). Zijn ontslag volgt enkele dagen nadat hij door Yassir al-Rumayyan vervangen werd als topman van het Saoedische olieconcern Aramco. De machtswissel kwam er in aanloop naar een mogelijke beursgang van Aramco.

Eerder was al-Falih in de regering ook al een aantal bevoegdheden kwijtgespeeld, die van industrie en minerale hulpbronnen.

Volgens analisten wees het ontslag bij Aramco op onvrede van de Saudische machthebbers over de huidige olieprijzen. Die zouden te laag zijn om een vlotte beursgang van Aramco te verzekeren. Oorspronkelijk zou Aramco al in 2018 naar de beurs trekken, maar dat werd uitgesteld door ongunstige marktomstandigheden. De beursgang zou wel eens de grootste ter wereld kunnen worden, en maakt deel uit van de plannen van Bin Salman om de economie minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud