Zweden erkent Palestina als staat

De grens tussen Israël en de Palestijnse gebieden. ©EPA

Zweden beschouwt vanaf vandaag Palestina als een onafhankelijke staat. Dat maakte de minister van Buitenlandse Zaken bekend. ‘We hopen dat die beslissing een nieuwe dynamiek kan geven aan het vastgelopen vredesproces.’

De nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven had in de toespraak bij zijn aantreden begin oktober al aangegeven dat hij over de beslissing nadacht. Israël riep daarop promt de Zweedse ambassadeur in Tel Aviv op het matje. En ook de VS noemen de beslissing ‘prematuur’.

Desondanks zet Löfven nog geen maand later zijn plan in de praktijk en beschouwt Zweden Palestina vanaf nu als onafhankelijk land.

‘Door dit te doen hopen we een nieuwe dynamiek te geven aan het vredesproces’, verduidelijkt de Zweedse buitenlandminister Margot Wallstrom. ‘Het voorbije jaar bleek dat de onderhandelingen helemaal zijn vastgelopen. Het geweld laaide weer op en een Tweestatenoplossing lijkt steeds verder af.’

Door de erkenning kiest Zweden geen kant, verzekert Wallstrom. Ze roept de andere Europese landen op om navolging te geven aan haar land.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken reageerde al door te zeggen dat de erkenning een ongelukkige zaak is. 'De situatie in het Midden-Oosten is veel complexer dan het in elkaar steken van een Ikea-kast', reageerde hij gevat, verwijzend naar de Zweedse meubelgigant. 

Een primeur is het niet de Zweedse beslissing niet. Zweden is het negende Europese land dat Palestina als staat erkent. Eerder deden Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Hongarije, Malta, Polen, Roemenië en IJsland al hetzelfde.

Het is deze week weer bijzonder onrustig in Jeruzalem. De Israëlische politie heeft tijdens de nacht van woensdag op donderdag een Palestijnse man doodgeschoten, die ervan werd verdacht op zijn beurt een bekende joodse nationalist te hebben vermoord. In de nasleep van de incidenten heerst er spanning op de straten van de Heilige Stad. ‘Dit is opnieuw een oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk’, zei de Palestijnse president Abbas via zijn woordvoerder. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud