Al 49 doden na aanslagen in Nieuw-Zeeland

Christchurch in Nieuw-Zeeland werd vrijdag opgeschrikt door opslagen op twee moskeeën. ©EPA

Een 28-jarige Australiër - volgens de premier 'een extreemrechtse terrorist' - is opgepakt en aangeklaagd voor moord. Het is nog niet duidelijk of hij alleen handelde.

Bij schietpartijen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn afgelopen nacht om 3 uur (Belgische tijd) in twee moskeeën 49 doden en 20 zwaar gewonden gevallen. Christchurch Hospital kreeg 48 mensen binnen met schotwonden. 

©REUTERS

Er zijn 41 doden gevallen bij de Masjid Al Noor-moskee en 7 in een moskee in de buitenwijk Linwood. Nog een slachtoffer is in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen. 

De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen de binnenstad te mijden en thuis te blijven. Ondertussen is de 'lockdown' van alle overheidsgebouwen (scholen, stadhuis, bibliotheek, musea) opgeheven. Het leger maakte verschillende explosieven onschadelijk op de voertuigen van de verdachten van de aanslagen.

17 minuten livestream

Er zijn vier mensen gearresteerd, van wie de schutter en één vrouw. De schutter blijkt een Australiër. Dat verklaarde de Australische premier Scott Morrison, die hem 'een extreemrechtse terrorist' noemde.

©REUTERS

De man, die werd geïdentificeerd als de 28-jarige Brenton Tarrant, heeft zijn gruwelijke daad 17 minuten lang live in beeld gebracht via Facebook. Facebook zegt de video's van de schietpartij te hebben verwijderd. De dader publiceerde ook een extreemrechts manifest. Twitter heeft een account op Tarrants naam afgesloten.  

De politie van Nieuw-Zeeland waarschuwde voor erg verontrustende beelden van de schietpartijen. 'We verzoeken dringend om de link niet te delen. We werken eraan om alle beeldmateriaal te laten verwijderen.'

©EPA

Zwarte dag

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern noemt het een van de zwartste dagen uit de geschiedenis van haar land. 'Velen van de getroffenen door deze schietpartij zijn mogelijk migranten in Nieuw-Zeeland, ze kunnen zelfs vluchtelingen geweest zijn hier. Ze hebben ervoor gekozen om van Nieuw-Zeeland hun thuis maken, en dit is hun thuis. Zij zijn ons', zei Ardern.

'De persoon die dit geweld heeft gepleegd, is dat niet. Hij heeft geen plaats in Nieuw-Zeeland. Er is geen plaats in Nieuw-Zeeland voor zulke daden van extreem en ongezien geweld.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud