Australië: Eén dode en zes vermisten na 'verschrikkelijke dag'

©AFP

Door extreme hitte en windsnelheden tot 80 kilometer per uur werden zaterdag honderden huizen en duizenden hectare land verwoest in Australië.

In het zuidoosten van Australië is in de nacht van zaterdag op zondag lokale tijd een man omgekomen bij de bosbranden. Honderden huizen werden verwoest. Zaterdag was een 'vreselijke dag' door de extreme hitte en gevaarlijke omstandigheden, stellen de autoriteiten.

Hartstilstand

Het was een verschrikkelijke dag gisteren.
Shane Fitzsimmons
Hoofd landelijke brandweer New South Wales

De 47-jarige man kwam om door een hartstilstand toen hij een vriend hielp zijn woning te beschermen in Batlow, ten zuidwesten van Canberra in de staat New South Wales, meldt de politie zondagochtend. In Victoria worden op verschillende plaatsen evacuaties uitgevoerd met hulp van het leger. In die staat zijn zondag zes mensen vermist. Er woeden vijftig branden, voor zes daarvan is het alarmniveau van kracht.

Zaterdag liepen de temperaturen in de staten New South Wales, Victoria en Zuid-Australië op tot boven de 40 graden. In sommige delen van Sydney was het 48 graden en waren er windstoten tot 80 kilometer per uur.

Zonder stroom

Het is nog niet mogelijk om de exacte schade op te meten, maar volgens de autoriteiten zijn honderden huizen verwoest en is tienduizenden hectaren land opgebrand. Bepaalde delen van New South Wales zaten zondagochtend zonder stroom. In de staat woeden er 170 bosbranden. Voor twee geldt de noodtoestand.

'Het was een verschrikkelijke dag gisteren', stelt Shane Fitzsimmons, het hoofd van de landelijke brandweer van New South Wales. Zondag zijn de temperaturen wat gedaald, maar toch zijn de omstandigheden nog 'wispelturig' in de buurt van verschillende bosbranden.

Zware kritiek

Ik heb kritiek gekregen van de groene partij, van weet ik veel wie maar dat helpt niemand op dit moment vooruit.
Scott Morrison
Australische premier

Verschillende Australische brandweermannen hebben zondag zware kritiek geuit op premier Scott Morrison. Ze zijn niet te spreken over zijn communicatie en crisisbeleid. Bij de bosbranden in het land kwamen al 3 brandweermannen om het leven.

Zaterdag dook op de sociale media een video op waarop een tirade van een brandweerman tegen Morrison te zien is. Fitzsimmons, hef de van de landelijke brandweer van New South Wales, uitte zondag dan weer kritiek op de communicatie van de regering.

Hij vond het jammer dat hij via de media had moeten horen dat Morrison 3.000 reservisten van het leger oproept om de brandweer te helpen. Dat is volgens hem een 'gebrek aan elementaire professionele hoffelijkheid'. Enkele dagen geleden weigerde een brandweerman nog de hand te schudden van de premier toen hij een bezoek bracht aan een getroffen gebied.

Volgens Morrison heeft het nu geen zin om met de beschuldigende vinger te wijzen. 'Ik heb kritiek gekregen van de groene partij, van weet ik veel wie maar dat helpt niemand op dit moment vooruit', aldus de Australische premier.

Britse Queen

De Britse Queen Elizabeth II liet weten dat ze 'diep bedroefd' is door de aanhoudende bosbranden in Australië en dat ze bidt voor de hulpverleners. Dat deed de 93-jarige monarch in een mededeling die Buckingham Palance zaterdagavond publiceerde.

Australië is een voormalige Britse kolonie. Koningin Elizabeth is nog het officiële staatshoofd van het land. Het laatste bezoek van de Queen aan Australië dateert van 2011. Bij de bosbranden zijn ondertussen al 24 doden gevallen. Meer dan 1.300 huizen zijn verwoest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud