Advertentie
Advertentie

Australië geeft fiat voor omstreden steenkoolmijn

Het Great Barrier Reef langs de kustlijn van Queensland, Australië. ©AFP

Het Indiase Adani mag van de Australische milieuminister vlakbij het Great Barrier Reef een grote steenkoolmijn uitbaten.

Volgens milieuorganisaties bedreigt het Carmichael-project van Adani het wereldberoemde Great Barrier-koraalrif. Afgelopen zomer volgde een rechter die vrees en hield het Indiase project tegen waarvoor de regering midden vorig jaar het licht op groen had gezet.

Milieuminister Greg Hunt had volgens de rechter te weinig rekening gehouden met de waarschuwing dat de steenkoolmijn in Queensland nefast zal zijn voor bedreigde diersoorten als een soort stekelskink (hagedis) en de sierslang. Daarop diende Adani een nieuwe aanvraag in.

Minister Hunt steunt zijn nieuw fiat naar eigen zeggen op extra informatie van de Indiase mijnbouwgroep en milieuorganisaties. 'Het project, met onder meer een spoorlijn en de uitbreiding van de haven van Abbot Point, wordt onderworpen aan de 36 strengste voorwaarden in de Australische geschiedenis', staaft Hunt zijn goedkeuring. Aan die voorwaarden zijn boetes gekoppeld.

Adani moet onder meer aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Alle advies van een onafhankelijk wetenschappelijk comité uitvoeren.
  • 31.000 hectare aan habitat van de gordelamadine (soort prachtvink) beschermen en verbeteren.
  • 630.000 euro steun voor onderzoek naar het instandhouden van bedreigde diersoorten.
  • Monitoring en beheer van het grondwater.

Adani investeert in het mijnbouwproject omgerekend 10 miljard euro. Het is nog onduidelijk hoe het bedrijf dat bedrag gaat financieren. Bij National Australia Bank moeten de Indiërs alvast niet op kredieten rekenen. En andere Australische banken worden door de publieke opinie onder druk gezet om dat voorbeeld te volgen.

De mijn moet jaarlijks 60 miljoen ton steenkool opleveren. En 10.000 directe en indirecte jobs, stelt Adani - een cijfer dat in de Australische pers al danig is bediscussieerd. De Indiërs stellen voorts 14 miljard euro in het vooruitzicht die via belastingen en royalties naar gemeenschapsdiensten in Queensland zullen vloeien. 

Dat discours maakt weinig indruk op de milieuorganisaties die een nieuwe rechtszaak voorbereiden. 'We hebben deze mijn al verslagen, en we kunnen ze weer verslaan.'

Op de beurs van Mumbai schoot het aandeel van Adani meer dan 10 procent hoger nadat het groen licht bekend was geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud