Advertentie

Australië vangt 12.000 Syriërs extra op

De Australische premier Tony Abbott stapt mee in de coalitie tegen IS. ©EPA

Premier Tony Abbott kondigde meteen ook aan dat zijn land in Syrië de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) mee zal helpen bombarderen.

De vluchtelingen die in Australië worden opgevangen zijn 'vervolgde minderheden' die Syrië ontvlucht zijn en die in Turkije, Jordanië, Irak of Libanon in kampen van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verblijven, deelde Abbott in de Australische hoofdstad Canberra mee.

De 12.000 Syrische vluchtelingen zullen meteen als permanente inwoner van het land worden erkend. Het aantal komt bovenop de 13.750 vluchtelingen voor dit jaar, een engagement dat de Australische regering al eerder was aangegaan.

'Dit is een zeer significante toename van de Australische humanitaire inspanning. En het is een genereus antwoord op de huidige noodsituatie', zei Abbott.

De premier kondigde verder ook aan dat het voortaan ook luchtaanvallen zal uitvoeren op stellingen van Islamitische Staat in Syrië. Momenteel voert Australië al luchtaanvallen uit in Irak, maar in Syrië bestond de bijdrage van de Australische luchtmacht tot nu toe uit inlichtingen en tankvliegtuigen.

IS moet worden 'vernietigd', waar het zich ook bevindt, aldus Abbott. De Australische premier had vorige week nog heel wat stof doen opwaaien door te verklaren dat IS 'erger is dan de nazi's'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud