opmerkelijk

Australische kranten protesteren met zwarte voorpagina's

©Hollandse Hoogte / EPA

Media van diverse pluimage zijn kwaad over wetgeving die de persvrijheid bedreigt en politie-invallen bij de media.

De belangrijkste Australische kranten, zoals The Australian en The Daily Telegraph, hebben maandag zwart gemaakte voorpagina's gepubliceerd. Onderaan op de pagina's, die gecensureerd lijken, staat de vraag: 'Als de overheid de waarheid bij u weghoudt, wat verbergt ze dan?'

De kranten protesteren tegen de nieuwe wetgeving die de persvrijheid bedreigt en tegen politie-invallen bij de media. Het is opmerkelijk hoe eensgezind het proces is in de doorgaans erg verdeelde sector.

Politie-invallen

De actie kwam er na politie-invallen bij de Australian Broadcasting Corporation (ABC) en een huiszoeking bij een journalist in juni. Volgens de Australische media waren de invallen het gevolg van artikels die onbekende klokkenluiders als bron gebruikten. Een ervan ging over militairen die zich in Afghanistan zouden misdragen, een ander over de plannen van de overheid om de mails, berichten en bankrekeningen van Australische burgers te bespioneren.

Volgens de kranten voerde de Australische overheid sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS tal van wetten in die de (onderzoeks)journalistiek bemoeilijken. Ze klagen ook aan dat de regering vaak weigert informatie of cijfers te verstrekken. 

Premier Scott Morrison reageerde dat de persvrijheid belangrijk is voor de Australische democratie, maar dat de rechtsstaat ook gehandhaafd moet worden. Hij stelde een commissie aan die een onderzoek moet voeren naar de toestand van de Australische persvrijheid. Volgende maand volgt een verslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud