Branden dwingen Australië tot grootste evacuatieoperatie

De Australische autoriteiten zetten de HMAS Choules in om te helpen bij de evacuaties vanwege de bosbranden. ©AFP

De autoriteiten zetten het leger in om gestrande toeristen weg te halen uit populaire badplaatsen.

Australië racet tegen de klok om duizenden mensen te evacueren uit gebieden die bedreigd worden door de al maanden woedende branden. Tienduizenden vakantiegangers moeten maken dat ze populaire badplaatsen in het zuidoosten van het land verlaten.

Vanwege de felle bosbranden hebben de autoriteiten van de deelstaat New South Wales evacuaties gepland uit een gebied dat zich uitstrekt over 240 kilometer, van de kustplaats Batemans Bay tot aan de grens met de deelstaat Victoria.

Leger

Het leger heeft twee schepen en vijf helikopters ingezet om te helpen bij evacuaties en mensen van drinkwater en brandstof te voorzien. Veel tankstations in het getroffen gebied zijn niet meer bruikbaar, wat het moeilijker maakt voor inwoners en toeristen om er weg te komen.

Australië krijgt de al maanden woedende bosbranden niet onder controle. ©AFP

Toch is dat noodzakelijk, benadrukte de minister van Transport van de deelstaat. 'Iedereen moet weg. We krijgen zaterdag een ergere dag dan we tot nog toe hebben meegemaakt', zei hij.

Komend weekend stijgt de temperatuur naar verwachting tot boven de 40 graden. Gecombineerd met harde wind levert dat een groot gevaar op voor verdere uitbreiding van de bosbranden.

Mallacoota

Een marineschip vaart naar de plaats Mallacoota, waar ongeveer 4.000 mensen vanaf de kust machteloos hebben toegekeken hoe het stadje grotendeels in de as werd gelegd.

De bosbranden, die dit jaar uitzonderlijk groot en verwoestend zijn, hebben tot nog toe zeker 14 mensenlevens geëist. Een gebied ter grootte van België is afgebrand. Alleen al in New South Wales zijn bijna 1.300 huizen afgebrand, waarvan 381 in de afgelopen week, meldde de brandweer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud