China helpt zoeken naar vermist vliegtuig

De Chinese ijsbreker Xuelong ©AFP

In de zoektocht naar mogelijke wrakstukken van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines gaat China zeker zeven schepen naar het zuiden van de Indische Oceaan sturen.

 Dat heeft het persbureau Nieuw China gemeld. Van de 239 mensen aan boord van de Boeing 777 waren er 153 Chinezen. Dertien dagen nadat het vliegtuig van de radar verdween tijdens de vlucht van Kuala Lumpur naar Peking, concentreert het zoekwerk zich nu op een enorme partij bevroren water van 23.000 km2, een gebied op zo'n 2.500 km ten zuidwesten van de Australische kuststad Perth. Volgens Nieuw China zal overigens ook de Chinese ijsbreker Xuelong "zo snel mogelijk" ter plaatse worden gestuurd. Dat schip ligt nu nog aangemeerd in een haven vlakbij Perth.

Slechte weersomstandigheden bemoeilijken inmiddels de zoekacties naar mogelijke wrakstukken van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines in het zuiden van de Indische Oceaan. Het zicht in het gebied zowat 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische kuststad Perth is slecht, zo meldt de Australische maritieme veiligheidsdienst (Amsa) vrijdag. Zes schepen bevinden zich in de zone of varen er naar toe. Ze worden ondersteund door vier maritieme observatievliegtuigen uit Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Een Noors autoschip, de Sint-Pietersburg, bevindt zich in de zoekzone waar op satellietbeelden twee voorwerpen werden geïdentificeerd die mogelijk wrakstukken van de Boeing 777-200 zijn, maar zwaar weer beperkt het zicht. Het Australische zeemachtschip HMAS Success, dat is uitgerust voor zware liftwerkzaamheden, zal volgens planning zaterdag in het richtgebied aankomen. 

Het eerste vliegtuig is om 23.15 uur (Belgische tijd) vertrokken, zo deelde Amsa mee. De drie andere toestellen zullen volgen. Het duurt minstens drie uren om het gebied te bereiken. De weersomstandigheden zouden later op de dag verbeteren, aldus de Australische weerkundige diensten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud