analyse

De midterms in vijf vragen

In Kentucky worden, net als in vele andere staten, verschillende grote ruimten omgevormd tot stembureau. ©AFP

De tussentijdse verkiezingen of ‘midterms’ zijn voor de zittende president Barack Obama zoals verwacht een afstraffing geworden.

Wat stond er op het spel?

Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 36 van de 100 zetels in de Senaat. In 36 staten konden Amerikanen een gouverneur kiezen en tegelijkertijd over heel wat lokale kwesties hun stem laten horen. Toch waren de ogen – zeker in het buitenland – in de eerste plaats gericht op de Senaat. De Republikeinen hoopten er opnieuw een meerderheid te halen. Dat is nu gelukt. Het zal grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse politiek de komende twee jaar.

Werd de overwinning van de Republikeinen verwacht?

Tot voor kort hadden de Republikeinen 45 zetels in de Senaat. De Democraten hadden er 53. (De overige zetels zijn van onafhankelijken.) Maar het zag er inderdaad naar uit dat die balans wel eens zou kunnen kantelen. In vier staten stond het zelfs zo goed als vast dat de Republikeinen de Democraten opzij zouden schuiven: dat was zo in Montana, South Dakota, West Virginia en Arkansas. Maar ook in tal van andere staten zag het er op voorhand al bijzonder goed uit voor de Grand Old Party (GOP).

Wat betekent deze Republikeinse overwinning voor de VS?

De Republikeinen hebben nu een meerderheid in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden. (De Republikeinen hadden al een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Die hebben ze alleen maar versterkt.) Die dubbele meerderheid zal het de Republikeinen een pak gemakkelijker maken om voorstellen van Obama te blokkeren. Daardoor dreigt een 'stilstand' van de Amerikaanse politiek.

Wat zeggen deze verkiezingen over het beleid van Obama?

Barack Obama stond in principe aan de zijlijn tijdens deze verkiezingen, maar de midterms gelden toch steeds als een soort referendum over het beleid van de zittende president. De populariteit van Obama staat met zowat 40 procent op het laagste peil ooit. Daar hebben de Republikeinen van geprofiteerd. Het is veelzeggend dat zelfs verschillende Democratische kandidaten zich in hun campagne distantieerden van Obama. Wat de president enigszins kan troosten, is het feit dat Amerikaanse presidenten tijdens hun tweede termijn bijna gegarandeerd worden afgestraft.

In Kentucky worden, net als in vele andere staten, verschillende grote ruimten omgevormd tot stembureau. ©AFP
©AFP
©AFP
©AFP
Stemmers in Washington DC, waar ook het Amerikaanse Congres gehuisvest is. ©AFP
Stemmers wachten op het openingsuur de zuid-oostelijk gelegen staat Florida. ©AFP

Zijn veel Amerikanen gaan stemmen?

De opkomst voor midterms ligt doorgaans een pak lager dan bij de presidentsverkiezingen. Dat was ook nu het geval met amper 40 procent van de stemgerechtigde Amerikanen. Ook typerend voor de midterms is dat Republikeinen iets vlotter hun weg naar het stemhokje vinden, wat de partij een extra duwtje in de rug heeft gegeven.

In de Verenigde Staten vormen de Senaat en het Huis van Afgevaardigden samen het Congres. Voorstellen van de president moeten eerst in het Congres worden goedgekeurd, vooraleer ze in wetten kunnen worden omgezet. De Senaat wordt om de zes jaar verkozen, het Huis van Afgevaardigden om de twee jaar.

De Senaat – vanwege zijn langere termijn als de meer prestigieuze van de twee beschouwd – heeft enkele specifieke bevoegdheden die het Huis niet heeft. Senatoren moeten bijvoorbeeld telkens groen licht geven wanneer de president benoemingen doet, zoals bij ambassadeur en rechters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud