opmerkelijk

Great Barrier Reef is 38 miljard euro waard

Het Great Barrier Reef in Australië staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. ©AFP

Het grootste koraalrif ter wereld, het Great Barrier Reef, heeft een economische waarde van 38 miljard euro en is goed voor 64.000 jobs, becijferde de consultant Deloitte. Het afsterven van het koraalrif zal dan ook dramatische gevolgen hebben voor Australië.

Het koraalrif, in oppervlakte even groot als Italië, is al enkele jaren aan het afbrokkelen. De koralen verbleken, wat wijst op afsterving van de voedende algen. Een gevolg van de klimaatopwarming.

Uit de studie van Deloitte blijkt dat vooral het toerisme bijdraagt aan de waarde van het koraalrif, voor 29 miljard Australische dollar (19,6 miljard euro). Het heeft ook een indirecte waarde van nog eens 24 miljard dollar (16,3 miljard euro). Dat gaat over de 'merkwaarde' van het rif bij mensen die het niet bezochten, maar het wel kennen. De overige 3 miljard Australische dollar (2 miljard euro) omvat de waarde voor recreatief gebruik van het rif: mensen die de kusten bezoeken of rond de koralen duiken.

Nog volgens de studie van Deloitte is het Great Barrier Reef goed voor 64.000 jobs in Australië, direct en indirect. Dat aantal maakt van het koraalrif een grotere werkgever dan vele bekende Australische ondernemingen, waaronder Qantas Airlines.

'Too big to fail'

'De waarde van het rif vertegenwoordigt twaalf keer de Sydney Opera', zegt John Schubert, voorzitter van de Australian Conservation Foundation. 'Dit rapport toont aan dat het Great Barrier Reef als ecosysteem, als economische pijler en als mondiale schat te groot is om te verdwijnen.'

Ongeveer twee derde van het koraalrif is aan het verbleken. De organisatie pleit voor een versnelde strijd tegen de klimaatopwarming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud