Liberale premier wint onverwacht Australische verkiezingen

Scott Morrison tijdens een campagnemeeting van de Liberal Party in Melbourne. ©AFP

Tegen alle verwachtingen heeft in Australië de Labor Party de verkiezingen verloren en kan premier Scott Morrison van de Liberal Party aanblijven.

Al 2,5 jaar lang voorspelden alle peilingen een overwinning voor de sociaaldemocratische Labor Party, maar de verkiezingen in Australië zijn uitgedraaid op een overwinning voor de regerende centrumrechtse coalitie die geleid wordt door de liberaal Scott Morrison.

Morrison droeg de onverwachte zege op aan de ‘stille Australiërs’ die achter hem zijn blijven staan. ‘Ik heb altijd geloofd in wonderen’, zei de diepgelovige politicus.

Nog niet alle stemmen zijn geteld en dus is nog niet helemaal duidelijk of de huidige coalitie van de Liberal Party en de National Party kan verder regeren. De volledig euitslag zal mogelijk pas na het weekend bekend zijn.

Oppositieleider Bill Shorten gaf zijn nederlaag zaterdagavond toe en feliciteerde Morrison. Daarna maakte hij zijn afscheid als voorman van Labor bekend. Hij blijft wel parlementslid.

Labor had in zijn verkiezingsprogramma zwaar ingezet op de klimaatproblemen waarmee Australië worstelt: aanhoudende droogte in grote delen van het land, steeds hogere temperaturen en in andere streken stormen en overstromingen. Labor had daarom een omslag naar groene energie beloofd.

Na de overwinning van de liberalen zal daar niet veel van in huis komen. De regerende coalitie is een groot voorstander van steenkool en zal de plannen voor meer hernieuwbare energie wellicht op de lange baan schuiven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect