Moordende hitte zet Australiërs zonder stroom en tennis

Kinderen zoeken verkoeling in een fontein in Melbourne. Ook tennismatchen van de Australian Open in de stad zijn afgelast. ©AFP

Het Australische elektriciteitsnet heeft het op enkele plaatsen begeven als gevolg van al te gulzige airco-installaties.

De inwoners van de deelstaat Zuid-Australië beleven vrijdag naar verwachting de heetste dag in tien jaar, met maximumtemperaturen van 44 graden Celsius. De hittegolf heeft ook gevolgen voor tennisliefhebbers: enkele openluchtmatches van de Australian Open werden uitgesteld. Voor de topwedstrijden van het toernooi, op terreinen die beter van de zon kunnen worden afgeschermd, is er geen probleem.

In de staat Victoria, waar 4 miljoen mensen wonen, kunnen zowat 60.000 gezinnen tijdelijk zonder stroom gezet worden om het net te sparen. De miljoenenstad Adelaide werd donderdag getroffen door verschillende black-outs, nadat de temperatuur er tot meer dan 46 graden was opgelopen.

Grote industriële gebruikers wordt gevraagd hun stroomconsumptie te milderen. Onder meer een grote aluminiumsmelter van Alcoa in Portland moest zijn productie terugschroeven.

De brandweer maakt zich ook zorgen over het risico op bosbranden in het noorden van de staat. Ook op het eiland Tasmanië staan al verschillende bossen in brand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud