Amerikaans parlement moet ongekuist Rusland-rapport krijgen

Voormalig speciaal aanklager Robert Mueller deed onderzoek naar de vermeende contacten van de entourage van - toen nog - presidentskandidaat Donald Trump met Rusland tijdens de verkiezingscampagne in 2016. ©EPA

Amerikaans Huis van Afgevaardigden komt zo een stapje dichter bij een impeachment van de Amerikaanse president Donald Trump.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden moet voor 30 oktober de ruwe, onbewerkte versie van het rapport van de voormalige speciaal aanklager Robert Mueller krijgen. Dat bepaalde een federale rechter vrijdag. De vrijgave wordt gezien als een overwinning van de Demokraten.

Robert Mueller deed onderzoek naar de vermeende contacten van de entourage van - toen nog - presidentskandidaat Donald Trump met Rusland tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Mueller kwam tot de conclusie dat er geen bewijs is dat Trump zich schuldig maakte aan samenzweringen met Russen om de verkiezingen te beïnvloeden. De speciale aanklager wilde echter evenmin verklaren dat Trump het onderzoek niét had geboycot.

Zwarte passages

Democratische tegenstanders hadden de president net beschuldigd van dergelijke samenzwering tijdens de kiescampagne. Het Amerikaanse parlement kreeg eerder al een bewerkte versie van het rapport-Mueller onder ogen. In die versie zijn bepaalde passages zwart gemaakt.

De Justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden stapte naar de rechter om de volledige, ongekuiste versie in handen te krijgen. Volgens de federale rechter is de noodzaak om die passages openbaar te maken 'groter dan de noodzaak van geheimhouding'.

Oekraïnegate

De Democraten wilden toegang tot de afgedekte informatie. Ten tijde van het rapport-Mueller durfden ze een afzettingsprocedure van de Amerikaanse president niet aan. Maar in september nam de Democratische partij alsnog het woord impeachment in de mond.

De aanleiding daartoe was een vraag van president Donald Trump aan zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky op 25 juli. Trump bood Zelensky steun aan in ruil voor een onderzoek naar zijn politieke rivaal Joe Biden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud