België met grote steun verkozen in VN-Veiligheidsraad

België heeft zoals verwacht voor de vijfde keer een zitje kunnen bemachtigen in de VN-Veiligheidsraad. ©BELGA

Met 95 procent (181 landen) van de stemmen mag België gedurende twee jaar aanschuiven aan tafel met de internationale grootmachten in de Veiligheidsraad.

Met 181 van de 190 ofwel 95 procent van de stemmen in de Algemene Vergadering heeft België het verhoopte zitje in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kunnen bemachtigen. Als niet-permanent lid mag het twee jaar deelnemen aan de top van de internationale diplomatie.

In tegenstelling tot de vijf permanente leden (Verenigde Staten, China, Rusland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) heeft ons land geen vetorecht. Naast België raakten ook Duitsland, Zuid-Afrika, Indonesië en de Dominicaanse Republiek verkozen. 

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) reageert verheugd. 'We zijn blij met de grote steun voor onze kandidatuur tijdens de stemming van vandaag. Het is een teken van vertrouwen in onze traditie van multilaterale diplomatie in het nastreven van consensus en vrede.'

Het is een teken van vertrouwen in onze traditie van multilaterale diplomatie in het nastreven van consensus en vrede
Alexander De Croo
Vicepremier (Open VLD)

De Croo benadrukte dat België veel aandacht zal besteden aan de naleving van het internationaal humanitair recht, mensenrechten en genderkwesties. 'Het lot van burgers die lijden onder conflicten, vrouwen en kinderen in de eerste plaats, moet de eerste zorg zijn voor de VN-Veiligheidsraad.'

De stemming van vandaag was een formaliteit: België en Duitsland hadden geen opponenten voor de twee Europese zitjes, nadat Israël vorige maand afhaakte. Toch moest ons land twee derde van de VN-lidstaten overtuigen om verkozen te raken. 

Smurfen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) lobbyde daarom samen met het Belgische koningspaar in New York. Daarbij werden de grote middelen niet geschuwd, met diners, Smurfen als ambassadeurs en recent nog een optreden van Hooverphonic.

De grootste troef die Reynders uitspeelde tijdens de campagne was de Belgische expertise in bruggen bouwen en compromissen sluiten. In tijden waar het multilaterale debat bemoeilijkt wordt door geopolitieke spanningen tussen de VS en China, de EU en Rusland hoopt ons land een rol van betekenis te kunnen spelen.

Traditioneel tracht België om de tien à vijftien jaar in de Veiligheidsraad te zetelen. Voor ons land is het nu al de zesde keer, de laatste keer dateert uit 2007-2008. 

"Het lot van burgers die lijden onder conflicten, vrouwen en kinderen in de eerste plaats, moet de eerste zorg zijn voor de VN-Veiligheidsraad."

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect