Britse Lib Dems veroveren bolwerk van Tories

Sarah Green van de Lib Dems bezorgt de partij van premier Boris Johnson een verrassende verkiezingsnederlaag. ©BELGAIMAGE

In een tussentijdse verkiezingen haalt Sarah Green, een kandidate van de Britse Lib Dems, het van David Fleet van de partij van premier Boris Johnson. Het toont andermaal dat het Verenigd Koninkrijk minder verbonden is dan voorheen.

Chesham en Amersham, in het noordwesten van Londen, zijn al bijna een halve eeuw torydistricten. De nederlaag voor de regerende Conservatieve Partij komt dan ook als een shock. 'A stunning upset', titelt The Guardian.

Sarah Green van de Liberal Democrats (Lib Dems) haalde het Conservatieve bolwerk binnen met 57 procent van de stemmen. Ze gaf de Conservatieve kandidaat David Fleet het nakijken met meer dan 21.500 stemmen versus zowat 13.500 stemmen. Natasa Pantelic van Labour moest het met 622 stemmen stellen. Het ging om tussentijdse verkiezingen na het overlijden van het parlementslid Cheryl Gillan, die onder premier David Cameron minister bevoegd voor Wales was. 

In het zuiden begint de blauwe torymuur af te brokkelen.
Ed Davey
Leider van de Liberal Democrats

‘Dit zal een schokgolf door de Britse politiek sturen’, zei de liberaal-democratische leider Ed Davey vrijdag op de BBC. Hij noemde het een overwinning die symbool staat voor de manier waarop de Conservatieven dergelijke regio's negeren en voor de ontevredenheid over premier Johnson, onder meer over zijn aanpak van de pandemie. ‘In het zuiden begint de blauwe torymuur af te brokkelen’, zegt Davey. 

Symbolisch of niet, de overwinning heeft nauwelijks invloed op de overgrote meerderheid die Johnson anderhalf jaar geleden binnenhaalde in Westminster. De verkiezing is bovenal het zoveelste bewijs dat het Verenigd Koninkrijk minder verbonden is dan voor het voor de brexit koos.

De tory’s braken in heel wat achtergestelde en gede-industrialiseerde gebieden door de rode muur van Labour in het noorden, in mei nog in de havenstad Hartlepool. Maar de partij van premier Johnson lijkt terrein te verliezen in de welvarender gebieden in het zuiden die traditioneel blauw kleuren. 

Een bron in de Conservatieve partij noemde het kiesresultaat ‘teleurstellend’. Tegelijk merkt hij op dat tussentijdse verkiezingen altijd moeilijk zijn voor de regerende partij, ‘zeker na elf jaar aan de macht’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud