Advertentie

Erdogan verliest Ankara en Istanboel

De regerende AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verliest haar meerderheid in enkele grote steden. ©REUTERS

De regerende AK-partij verliest de macht in de economisch belangrijke steden van Turkije, waardoor president Erdogan zijn aureool van onoverwinnelijkheid verliest.

Turkije is als een verdeeld land uit de lokale verkiezingen van afgelopen weekend gekomen. Op nationaal niveau behaalde de AKP van president Recep Tayyip Erdogan 52 procent van de stemmen volgens de gedeeltelijke resultaten. Maar in de steden waar de AKP al een kwarteeuw de macht had, haalt ze niet langer de meerderheid.

Volgens het officiële nieuwsagentschap Anadolu heeft de AK-partij, met 99 procent van de stemmen geteld, 47 procent behaald, tegen 50,9 procent voor de oppositie. Negen steden zouden in handen van de oppositie vallen.

Verkiezingsnederlaag

In een nek-aan-nek-race verliest Erdogan Istanboel. De verkiezingscommissie verklaarde maandagmiddag dat de oppositiepartij CHP er de meerderheid heeft. Istanboel is de stad waar Erdogan in 1994 burgemeester werd en er zijn politieke carrière startte.

Het verlies van Ankara, waar Erdogan een gigantisch presidentieel paleis liet optrekken, is ongezien voor de president. Sinds de AKP in 2002 in Turkije de grootste partij werd, heeft die alle verkiezingen gewonnen. Ankara wordt al 25 jaar gecontroleerd door de partij van Erdogan en de islamistische partijen die haar voorafgingen.

Mansur Yavas, de gemeenschappelijke kandidaat van de oppositie in Ankara, het sociaaldemocratische CHP en het rechtse Iyi, sprak zondag van 'een overwinning van de democratie'. 

Zwakheden

Tijdens een toespraak in Ankara zei Erdogan al dat hij de vastgestelde 'zwakheden' zou corrigeren. 

Ankara werd 25 jaar gecontroleerd door de partij van president Recep Tayyip Erdogan en de islamistische partijen die haar voorafgingen.

Alhoewel het om lokale verkiezingen ging, stond de machtspositie van Erdogan mee ter discussie. Bij het referendum in 2017 verloor hij onder meer in Ankara, Istanboel en Izmir, een situatie die hij in de lokale verkiezingen graag recht wou zetten. In de campagne hield de president meer dan honderd campagnemeetings, waarbij hij soms acht keer per dag sprak. 

Dat de AKP haar greep op de steden verliest, betekent dat de politiek greep verliest op de economische motor van het land. In de aanloop naar de verkiezingen heeft de Turkse overheid een derde van haar buitenlandse geldreserves in de markt gepompt om de lira stabiel te houden. De Turkse economie is in een recessie beland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud