Advertentie

'Fluwelen revolutie' levert Nikol Pashinyan Armeens premierschap op

Nikol Pashinyan (foto) bracht met zijn 'Fluwelen revolutie' de Armeense 'sterke man' Serzh Sargsyan ten val en is nu tot premier verkozen. ©REUTERS

Vorige week had het parlement de kandidatuur van de voormalige journalist annex 'kandidaat van het volk' nog geweigerd.

Wekenlang was de Armeense hoofdstad Yerevan in de ban van de 'fluwelen revolutie', vreedzame protesten tegen het bewind van premier en voormalig president Serzh Sargsyan. De demonstranten, voornamelijk jongeren, pikten het niet dat Sargsyan na zijn laatste termijn als president tot premier werd verkozen.

In 2015 had het parlement een grondwetswijziging doorgevoerd, waardoor de macht vanaf de volgende legislatuur vooral in de handen van de premier zou belanden. Hoewel Sargsyan altijd stellig ontkende dat hij het ambt van regeringsleider ambieerde, kwam hij daar op 17 april op terug. Daardoor zou Sargsyan volgens de oppositie de facto aan de macht blijven en op termijn een éénpartijstelsel kunnen invoeren.

Sargsyan was welgeteld zes dagen premier, door de toenemende druk van de manifestanten die Yerevan platlegden. Hun leider Nikol Pashinyan was samen met tweehonderd volgelingen een dag eerder opgepakt door de politie, maar nadien weer vrijgelaten.

Pashinyan, voormalig hoofdredacteur van zijn eigen krant Armenian Time, liet zich in het verleden al kritisch uit over het Armeense regime, dat zich volgens kenners nooit van de mentaliteit van het sovjettijdperk heeft kunnen ontdoen. In 2008 leidde hij al eens protesten tegen de verkiezing van Sargsyan, met tien doden tot gevolg. Gedurende een jaar kon hij onderduiken, waarna hij zichzelf aangaf en een celstraf van twee jaar uitzat.

Revolutiehonger

Het ontslag van Sargsyan kon de revolutiehonger van de #MerzhirSerzhin-beweging (#RejectSerzh) niet stillen. Pashinyan wierp zichzelf als 'kandidaat van het volk' op tot mogelijke nieuwe premier. Vorige week kwam het tot een stemming, maar Sargsyans Republikeinse partij, die een meerderheid in het parlement heeft, blokkeerde de kandidatuur van Pashinyan.

De verrassing was dan ook groot toen Sargsyan enkele dagen later aankondigde dat zijn fractie elke kandidaat zou steunen die een derde van de stemmen voor zich kan winnen. Aangezien Pashinyan de volledige oppositie achter zich kon scharen en de Republikeinen zelf niemand naar voren schoven, lag de weg vrij voor de beroepsrevolutionair.

Wat de verkiezing van Pashinyan betekent voor de politieke koers van Armenië valt nog af te wachten. Hij zal moeten regeren met een parlementaire minderheid. Daarnaast heeft hij geen duidelijke beleidsplannen of toekomstvisie voor Armenië. Wel wil hij komaf maken met de sovjeterfenis en verzekerde hij zijn aanhangers dat er in zijn regering geen plaats is voor ‘oligarchen’. Ook beloofde hij dat de relaties met Rusland goed zal onderhouden, wat kan verklaren waarom het in het Kremlin verrassend stil is in vergelijking met de revoluties in Oekraïne en Georgië. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.