Georgië krijgt eerste vrouwelijke president

Salome Zurabishvili (links) is de eerste vrouwelijke president van Georgië. ©REUTERS

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Salome Zurabishvili, heeft de verkiezingen gewonnen, bevestigt de nationale kiescommissie in de nacht van woensdag op donderdag.

De 66-jarige Zurabishvili, een gewezen diplomate in Franse dienst, haalde bij de tweede kiesronde 59,6 procent van de stemmen. Haar rivaal Grigol Vashadze moest het stellen met 40,4 procent.

'Het land heeft een fundamentele keuze gemaakt', verklaarde de nieuwe president op de televisie. 'We hebben allemaal, definitief en duidelijk, nee gezegd tegen het verleden.'

Zurabishvili kwam op als onafhankelijke, maar wordt gesteund door de regeringspartij Georgische Droom. Ze wil de banden aanhalen met zowel Rusland als de Europese Unie. Zurabishvili zegt ook te willen praten met haar binnenlandse politieke tegenstanders. Midden december treedt ze in functie.

Het was woensdag de laatste keer dat de Georgiërs rechtstreeks een president konden kiezen, want de voormalige Sovjetrepubliek schakelt over op een parlementair stelsel waarbij het parlement de president zal benoemen. Het presidentschap is een symbolische functie. De verkiezing werd vooral beschouwd als een voorproefje voor die van 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud