Kroatië op weg naar politieke patstelling

Tomislav Karamarko, de leider van de conservatieve oppositie, zondag in een stemlokaal in Zagreb. ©AFP

In Kroatië heeft de conservatieve coalitie de parlementsverkiezingen nipt gewonnen. De partij heeft de liberalen nodig om aan een meerderheid te geraken. Maar die houden de boot af.

Volgens de bijna volledige uitslag hebben de conservatieven 59 van de 151 zetels in het parlement gehaald. Het sociaaldemocratische blok onder leiding van de SDP van de huidige premier Zoran Milanovic, staat op 56 zetels. MOST, een combinatie van liberale partijen, strandt pp 19 zetels.

Oppositieleider Tomislav Karamarko van de Kroatische Democratische Unie (HDZ) heeft de overwinning opgeëist. 'De partij die de meeste stemmen heeft gewonnen moet Kroatië leiden in de toekomst. De overwinning heeft ons die verantwoordelijkheid gegeven over het land, dat in een moeilijke situatie zit.'

Maar dat wordt niet simpel. De conservatieven hebben MOST nodig om te kunnen regeren. Leidende vertegenwoordigers van MOST wezen tijdens de campagne al een coalitie met een van beide grote partijen af, die volgens MOST niet in staat zijn hervormingen door te voeren. 

De HDZ belandde in 2011 na een groot corruptieschandaal in de oppositie. De conservatieven willen een hardere aanpak van de vluchtelingencrisis. Ze pleiten voor een 'Hongaarse aanpak': het sluiten van de grenzen en het bouwen van een hek tussen Kroatië en Servië. Dit zou grote gevolgen hebben voor de relatie met onder meer buurland Servië en de gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis in Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud