Nicola Sturgeon in polepositie om Schots premier te worden

Nicola Sturgeon is bij de partijtop van de SNP (Scottish National Party) favoriet om Alex Salmond op te volgen als partijvoorzitter en eerste minister. ©REUTERS

Na zijn verlies van het onafhankelijkheidsreferendum, kondigde SNP-kopman Alex Salmond vorige week aan dat hij ontslag neemt als Schots premier en voorzitter van zijn partij. Partijgenoot en Schots vicepremier Nicola Sturgeon komt nu in beeld als gedoodverfde opvolger.

Hoewel haar naam al eerder werd genoemd voor de job, stelde Sturgeon stelde zich op woensdag in Glasgow officieel kandidaat als nieuwe SNP-voorzitter en premier van Schotland. 

Sturgeon zei meer dan ooit overtuigd te zijn dat Schotland ooit onafhankelijk zal worden, ondanks het feit dat vorige week donderdag 55 procent van de Schotten ervoor koos om deel te blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk.

Maar in eerste instantie wil de voormalige advocate focussen op de nieuwe bevoegdheden die naar Edinburgh komen. Sturgeon zei dat ze daarbij nauw wil samen werken met de ‘Smith Commissie’, die de overdracht in goede banen moet leiden. ‘De SNP zal een actieve deelnemer zijn bij die gesprekken en niet langs de zijlijn toekijken.’

SNP-leden die Sturgeon nog willen uitdagen voor de positie van partijvoorzitter en premier kunnen zich tot 15 oktober kandidaat stellen, hoewel de huidige vicepremier de favoriet is van de partijtop. Midden november wordt in het Schotse Perth de opvolger van Salmond definitief bekend gemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud