Oekraïne: Zelensky op weg naar ruime zege

©AFP

De partij van president Zelensky zou volgens de exitpolls bijna de helft van de stemmen halen in de Oekraïense parlementsverkiezingen.

De pro-westerse partij van president Volodymyr Zelensky, Sluha Narodu (Dienaar van het Volk), zou uitkomen op 44 procent van de stemmen, terwijl het pro-Russische oppositieblok het met 11,5 procent zou moeten stellen.

Vijf van de 22 deelnemende partijen komen volgens de peiling boven de kiesdrempel van 5 procent uit. De opkomst lag op 50 procent. Dat is lager dan bij de verkiezingen van vijf jaar geleden.

Prioriteiten

44
procent
De partij van Oekraïns president Zelensky zou uitkomen op 44 procent van de stemmen.

Zelensky won drie maanden geleden de presidentsverkiezingen. De voormalige komiek, wiens partij nog geen enkele parlementszetel had, heeft een electoraal succes nodig om de door hem beloofde hervormingen door te voeren in de door corruptie en armoede geteisterde voormalige Sovjetrepubliek.

Het is niet uitgesloten dat Zelensky met een partner in zee moet gaan. Hij schoof zondagavond de strijd tegen corruptie en het einde van de oorlog tegen de separatisten in het oosten naar voren als prioriteiten.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn bij dat conflict zowat 13.000 mensen om het leven gekomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud