President Oekraïne vraagt steun NAVO-schepen

De Oekraïense president Petro Porosjenko vraagt de NAVO om schepen te sturen naar de Zee van Azov na een confrontatie met Rusland. ©AFP

Petro Porosjenko roept NAVO-steun in nadat Russische patrouilleschepen zondag het bevel overnamen op drie Oekraïense schepen in de Straat van Kertsj, een waterweg tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

Porosjenko vraagt de NAVO in de Duitse krant Bild om ‘Oekraïne te helpen de beveiliging te verzorgen’. Hij hoopt dat NAVO-landen bereid zijn marineschepen te sturen. Volgens de president is de Russische leider Vladimir Poetin van plan de Zee van Azov te bezetten.

'We kunnen deze agressieve politiek niet accepteren. Eerst was het de Krim, toen het oosten van Oekraïne, nu wil hij de Zee van Azov. Duitsland moet zich ook afvragen: wat zal de volgende stap van Poetin zijn als we hem niet tegenhouden?', vraagt Porosjenko in Bild. De president kondigde voor dertig dagen de noodtoestand af.

De NAVO gaf al eerder aan de kant van Oekraïne te kiezen, hoewel het geen officiële lidstaat is. NAVO-baas Jens Stoltenberg riep Rusland op om de Oekraïense schepen, die werden beschoten, vrij te geven. Ook de bemanning moet worden vrijgelaten, zegt Stoltenberg. Rusland houdt 24 matrozen vast. Oproepen van de internationale gemeenschap om hen vrij te laten, hadden nog geen effect.

Verkiezingen

In een verdrag uit 2003 staat dat Rusland en Oekraïne gezamenlijk zeggenschap hebben over de Straat van Kertsj, maar sinds de annexatie van de Krim vindt Rusland dat de waterweg hem toebehoort. Eerder dit jaar opende het land er een brug.

Rusland legt de schuld van het escalerende conflict bij Oekraïne, omdat marineschepen illegaal de Russische wateren waren binnengedrongen. Poetin heeft Porosjenko ervan beschuldigd met de ‘provocatie’ op het water kiezers voor zich te willen winnen voor de presidentsverkiezingen van maart volgend jaar. Peilingen suggereren dat slechts 10 procent van de Oekraïners op Porosjenko wil stemmen, terwijl bijna 50 procent aangeeft onder geen omstandigheden voor hem te stemmen. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC op gezag van de krant Kyiv Post.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud