Advertentie

'Rusland moeit zich met Franse verkiezingen'

Marine Le Pen trok vorige week naar Moskou voor een gesprek met president Vladimir Poetin. ©REUTERS

Rusland is 'actief betrokken' bij de campagne van de Franse presidentsverkiezingen. Dat zegt de Amerikaanse senator Richard Burr.

Burr is de voorzitter van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat. Die commissie buigt zich vanaf donderdag over de rol die Moskou speelde tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

'De hoorzitting is specifiek bedoeld om het publiek beter te informeren over waarmee Rusland bezig is, niet alleen in ons land, maar overal ter wereld', zei de Republikeinse senator tijdens een persconferentie.

'Ik denk dat het redelijk is om te zeggen dat de Russen actief betrokken zijn bij de Franse presidentsverkiezingen, zoals iedereen dat vermoedt.' De Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen werd vrijdag nog ontvangen door de Russische president Vladimir Poetin. Poetin verklaarde toen dat er geen Russische inmenging is bij de Franse verkiezingen. 

'Het is redelijk te zeggen dat de Amerikaanse verantwoordelijken de landen hebben gealarmeerd die binnenkort verkiezingen hebben, over wat de overheid weet over de Russische mogelijkheden en intenties', zei Burr.

FBI onderzoekt Russische connectie

FBI-directeur James Comey bevestigde op 20 maart dat de federale politie een onderzoek heeft geopend naar de betrokkenheid van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen, en de mogelijke 'coördinatie' tussen de leden van de Trump-campagne en de Russische regering.

Donderdag gaan in de inlichtingencommissie van de Senaat de hoorzittingen van start. De commissie wil volgens CNN 20 getuigen horen.

Eerder raakte al bekend dat Jared Kushner, de schoonzoon van president Donald Trump, en voormalige campagnevoorzitter Paul Manafort akkoord zijn gegaan om te getuigen, maar hun hoorzittingen werden nog niet vastgelegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud