Advertentie

'Russen probeerden Nederlandse verkiezingen te beïnvloeden'

Rusland heeft nepnieuws verspreid om de Nederlandse verkiezingen te verstoren, aldus de geheime dienst. ©ANP

Rusland heeft nepnieuws verspreid om de voorbije verkiezingen in Nederland te beïnvloeden, zegt het hoofd van de Nederlandse geheime dienst, Rob Bertholee. Hij noemt wel geen concrete voorbeelden.

Volgens Bertholee is het niet gelukt het verkiezingsproces te beïnvloeden. 'Toch denk ik dat wel gepoogd is om de kiezers mogelijk in een verkeerde richting te duwen door berichten te verspreiden die niet of slechts ten dele waar zijn', aldus Bertholee aan RTL Nieuws.

'Als je berichten verspreidt die niet waar zijn, dan betekent het dat je het publiek niet goed informeert of dat het publiek niet op goede gronden kan kiezen', luidt het.

Ook los van de verkiezingen verspreidt Rusland veel nepnieuws, meldt Bertholee. 'Rusland probeert dat soort zaken elke dag, al langere tijd. Het is niet nieuw voor ons.' Het gaat bijvoorbeeld om nepinformatie over het Oekraïnereferendum en het onderzoek naar de neergeschoten vlucht MH17.

Cyberaanvallen

Rusland is volgens het hoofd van de Nederlandse geheime dienst 'buitengewoon actief in spionage'. Digitale aanvallen zijn voorts steeds omvangrijker, complexer en professioneler, meldt de geheime dienst in zijn dinsdag verschenen jaarverslag.

Eerder dit jaar zei het Belgisch Centrum voor Cybersecurity dat het niets merkte van grootschalige Russische cyberaanvallen. 'Er zijn drie opties: we detecteren de aanvallen vanuit Rusland niet, de aanvallen op Nederland viseren de Belgische diensten niet of Nederland schaalt de aanvallen anders in dan wij', zei de topman van het centrum Miguel De Bruycker begin februari aan De Tijd. 

Terreurdreiging

In het jaarverslag van de Nederlandse geheime dienst staat ook dat de terreurdreiging tegen Nederland en Europa vorig jaar is toegenomen. Nederland blijft een potentieel doelwit van terroristen, meldt de dienst. 

De aanhouding eind maart in Rotterdam van een man die volgens de geheime dienst 'zeer waarschijnlijk deel uitmaakt van een Frans-Belgische terroristische cel' toont aan dat verdachten van jihadistisch terrorisme ook in Nederland verblijven. Jihadisten komen ook via de migrantenstroom naar Europa. Ze gebruiken verschillende identiteiten om asiel aan te vragen. Dat maakt het voor de Nederlandse geheime dienst naar eigen zeggen complex om ze te pakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud