Scott Morrison nieuwe Australische premier na interne machtsstrijd

Scott Morrison volgt Malcolm Turnbull op als premier van Australië. ©REUTERS

De Australische premier Malcolm Turnbull treedt af na een machtsstrijd in zijn eigen Liberale Partij. Scott Morrison, de huidige minister van Financiën, volgt hem op.

De 50-jarige Morrison, tot nu minister van Begroting, won vrijdag een interne stemming over het voorzitterschap van de conservatieve partij. In Australië is de voorzitter van de grootste partij meteen ook de premier.

De machtsstrijd binnen de Liberal Party begon toen Peter Dutton, de gewezen minister van Binnenlandse Zaken, het leiderschap van Turnbull uitdaagde. Dinsdag kwam het tot een eerste stemming in de leiding van de partij, die de 63-jarige Turnbull overleefde met 48 stemmen tegen 35.

De interne verdeeldheid bleek echter te groot en de 47-jarige Dutton, die vlak na de stemming zijn post van minister opgaf, kondigde woensdag aan dat hij de handdoek nog niet in de ring zou werpen.

Mathias Cormann

De regeringscrisis escaleerde donderdagochtend verder nadat Mathias Cormann, de minister van Financiën en Senaatsleider, zich samen met andere sleutelfiguren in de Liberal Party plots achter Dutton schaarde. De in België geboren Cormann had woensdag nog zijn loyaliteit aan premier Turnbull betuigd.

Turnbull gaf daarna te kennen dat als een meerderheid van parlementsleden van de partij hem graag zag vertrekken, hij dat ook zou doen. Dat gebeurde vrijdag uiteindelijk ook: hij werd weggestemd met 45 stemmen tegen 40.

Minister van Begroting Scott Morrison, wel nog trouw aan Turnbull, had zich ondertussen wel al opgeworpen als uitdager van Dutton. En ook minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop  deed een gooi naar het voorzitterschap van de Liberal Party en het bijbehorende premierschap.

Bij een eerste stemronde tussen Dutton, Morrison en Bishop kreeg die laatste vrijdag te weinig steun en viel ze af. In de finale stemronde haalde Morrison het van Dutton met 45 stemmen tegen 40.

Grote natie

Turnbull heeft laten weten dat hij ook zijn zetel in het parlement gaat opgeven. 'Het was een voorrecht de leider van deze grote natie te zijn. Ik hou van Australië. Ik hou van Australiërs', zei de vertrekkend premier. Volgens lokale media dient Bishop na haar verlies ook haar ontslag in.

Australië kent met Morrison nu al zijn zevende eerste minister in amper elf jaar. De laatste premier die in het land van ongeveer 25 miljoen inwoners een volledige termijn uitzat, was John Howard (Liberal Party), die in 2007 de verkiezingen verloor. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud