Advertentie

Sociaaldemocraten aan kop in Finland

Antti Rinne ©AFP

Bij de parlementsverkiezingen in Finland ligt de Sociaal Democratische oppositiepartij van Antti Rinne op kop. Dat blijkt uit de eerste prognose. De partij kwam zondag op 18,9 procent van de uitgebrachte stemmen.

Met die score ligt de partij voor op de centrum-rechtse Nationale Coalitiepartij die op 16,7 procent uitkomt. Deze cijfers zijn gebaseerd op een progrnose nadat 40 procent van de stemmen geteld waren.

De Centrumpartij van de vertrekkende premier Juha Sipilä komt op de derde plaats met 15,4 procent.'Wij zijn de grote verliezers van deze verkiezingen', gaf Sipilä meteen na het bekendmaken van de eerste uitslagen toe. De uiterst rechtse nationalistische Ware Finse Partij staat op de vierde plaats met 15,1 procent van de stemmen, amper na de Centrumpartij.

De 40 procent van de getelde stemmen kwamen grotendeels van 4,5 miljoen Finnen die al vooruit mochten stemmen in een periode van zeven dagen die op dinsdag eindigde. Met de resultaten moet wel voorzichtig omgesprongen worden, omdat kiezersgedrag in verschillende regio's heel erg kan variëren.

Met bijna 19 procent van de stemmen, ligt de Sociaal Democratische Partij van Antti Rinne 2,5 procentpunten boven het resultaat uit 2015. Als de uitslag bevestigd wordt, zou Rinne, de 56-jarige gewezen Minister van Financiën, eerste minister worden. Rinne is een gewezen vakbondsman die sinds 2014 aan het hoofd van zijn partij staat. De laatste overwinning van de sociaaldemocraten dateert van 1999. Paavo Lipponen leidde nadien tot 2003 de regering, nadien bleven de sociaaldemocraten in verschillende regeringen zitten, maar ze leverden niet meer de eerste minister.

Het resultaat van de Finse rechtse populisten is ook interessant vanwege de Europese verkiezingen op 26 mei. De Ware Finnen behoren naast de Duitse AfD en de Italiaanse Lega tot de partijen die een nieuwe alliantie van rechtse populisten in het Europees Parlement willen vormen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud