Volstrekte meerderheid wenkt voor Indiaas premier Modi

De partij en de coalitie van Indiaas premier Narendra Modi stevenen af op een monsterzege bij de parlementsverkiezingen. ©AFP

De hindoenationalistische partij van Narendra Modi ligt op kop voor 294 van de 542 parlementszetels. De definitieve uitslag wordt donderdagavond verwacht.

De Bharatiya Janata Party (BJP) van Indiaas premier Narendra Modi staat op kop in 294 van de 542 kiesdistricten. Als die tendens doorzet, haalt de door Modi geleide alliantie (met kleinere partijen) vlot de volstrekte meerderheid van 272 zetels (kiesdistricten). Het zou de tweede keer op rij zijn dat Modi een volstrekte meerderheid verwerft in de Lok Sabha, of Indiase lagerhuis. In 2014 won Modi 282 zetels, zijn coalitie 336.

De zege is een opsteker voor Modi's hindoenationalistische achterban, die zijn grip op India wil verstevigen ten koste van minderheden zoals moslims en christenen.

Ondanks de tegenvallende economische groei, de hoogste werkloosheidsgraad in 45 jaar en de kelderende inkomsten van de boeren stevent Modi af op een monsterzege. Een opsteker voor zijn hindoenationalistische achterban, die zijn grip op India wil verstevigen ten koste van minderheden zoals moslims en christenen.

Pakistan

De militaire spanningen met erfvijand Pakistan van de voorbije maanden veroorzaakten volgens politiek analisten een keerpunt. Door de opstoot aan nationalistische gevoelens verdrong de nationale veiligheid de slabakkende economie als verkiezingsthema. 

De definitieve uitslag van de Indiase verkiezingen wordt donderdagavond verwacht. De zes weken durende stembusgang was een logistieke monsteroperatie. 600 van de 900 miljoen stemgerechtigde Indiërs brachten tussen 11 april en 19 mei hun stem uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud