1 jaar Trump: Economie surft op Obama's erfenis

  • Economisch beleid
Op 4 januari bereikte de Dow Jones voor het eerst 25.000 punten. ©AFP

Trump haalde dit jaar op de valreep zijn belastingverlaging binnen, wat de jarenlange beurshausse in de VS een extra duwtje gaf. De economie die hij van zijn voorganger erfde, bloeide voort, al blijft de loongroei achter.

Donald Trump lijkt zijn economische prestaties vooral af te meten aan de beurskoersen. Het aantal tweets over nieuwe beursrecords was het voorbije jaar niet bij te houden. De Dow Jonesindex ging in zijn eerste jaar 31,5 procent hoger. Daarmee klopt hij net Harry Truman, de nummer twee van de naoorlogse presidenten (+30,9%). Maar volgens de bredere S&P500-index, dé referentie voor professionele beleggers, komt Trump op plaats drie, na zijn voorganger Barack Obama en Truman. In maart 2009, kort na Obama’s inauguratie, bereikte de beurs het dieptepunt van de financiële crisis, waarna de uitzonderlijk lange stierenmarkt begon die nog altijd voortduurt.

Het illustreert hoe Trump voortbouwt op de fundamenten die Obama legde, ook die onder de Amerikaanse economie. Obama kreeg samen met de centrale bank (Fed) de economische motor weer aan de praat, waardoor Trump een zeldzaam gunstige startpositie erfde. Trump kreeg bovendien rugwind van de gesynchroniseerde groei van de wereldeconomie. Met zijn belofte over belastingverlagingen en deregulering wist Trump de ‘animal spirits’ in de VS aan te wakkeren, ondanks zijn uithalen naar vrijhandel en immigratie. Het vertrouwen van ondernemers en consumenten floreerde, de economische groei steeg boven 3 procent in het tweede en derde kwartaal, terwijl de werkloosheidsgraad verder daalde van 4,8 naar 4,1 procent, het laagste peil in 17 jaar.

©Mediafin

Alleen vertaalt die lage werkloosheid, die overeenkomt met quasi volledige tewerkstelling, zich nog altijd niet in stevige loongroei. De lonen groeiden vorig jaar met een bescheiden 2,5 procent, net als onder Obama. Enkele grote bedrijven kondigden de jongste weken loonsverhogingen of bonussen voor hun werknemers aan nu hun belastingtarief daalt van 35 naar 21 procent. Maar het grootste deel van die belastingmeevaller vloeit naar aandeelhouders via hogere dividenden en eigen aandeleninkopen, wat de koersen stuwt.

Bovendien maken sommige Fed-bestuurders zich zorgen over het oplopende begrotingstekort door de belastingverlaging. Die dreigt de economie slechts een korte boost te geven, met een inflatieopstoot op langere termijn die de Fed kan dwingen de rente verder op te trekken. De vraag is dus hoe lang de expansie nog duurt, net als Trumps geliefde aandelenrally, die hij tijdens de verkiezingscampagne nog een ‘lelijke zeepbel’ noemde. Trump moet ook de kiezers overtuigen. Hoewel een peiling van Quinnipiac leert dat 66 procent van de Amerikanen de economie ‘excellent’ of ‘goed’ vindt, krijgt Obama daar het meeste krediet voor. Slechts 37 procent meent dat Trumps beleid een verschil maakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud