1 jaar Trump: Ontslagen en vacatures

Nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn werd ontslagen wegens zijn Russissche contacten. ©REUTERS

Als Trumps eerste jaar gedefinieerd werd door chaos en controverse, is dat in niet geringe mate het gevolg van een gebrek aan politieke ervaring bij hem en zijn entourage.

Die entourage van Trump blonk ook nog eens uit in ideologische stammentwisten. De vetes tussen kabinetschef Reince Priebus, een gezant van het Republikeinse establishment, ultranationalistisch hoofdstrateeg Steve Bannon en de liberale clan rond Trumps dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner ontregelden de eerste maanden.

Het verloop van topadviseurs was ongezien. Volgens het Brookings Institution werd 36 procent van Trumps directe entourage al ontslagen of verschoven. Bij Ronald Reagan was dat de helft minder, onder Barack Obama en George W. Bush vier tot zes keer zo weinig. Zo stuurde Trump Priebus weg na de mislukte poging om Obamacare af te schaffen, en Bannon vanwege de heisa om Charlottesville. Ook woordvoerder Sean Spicer en communicatiedirecteurs Mike Dubke en Anthony Scaramucci moesten opstappen.

Nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn werd ontslagen wegens leugens over zijn Russische contacten, diens rechterhand K.T. McFarland wegens te incompetent. FBI-baas James Comey kon beschikken omdat hij te veel naar Trumps Russische connecties speurde. Exit Tom Price ook, toen bleek dat de minister van Gezondheid te veel belastinggeld spendeerde om privéredenen. Het ontslag van Rex Tillerson en Jeff Sessions, ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie, en Trumps economisch hoofdadviseur Gary Cohn, bleef voorlopig bij geruchten.

©Mediafin

Trump vulde ook veel topjobs niet in. Onderzoek van het Partnership for Public Service leert dat maar 241 van de 633 sleutelfuncties bij de departmenten - onderministers, diplomaten, directeurs van overheidsagentschappen - zijn ingevuld. Dat komt deels uit een legitieme vraag of zoveel bureaucratie wel nodig is, maar zeker ook uit een ideologische hang naar een zo klein mogelijke staat. Daarbij gaat veel knowhow verloren, en het vergroot de impact van lobbyisten, wat de chaos en controverse enkel doet toenemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud