1 jaar Trump: Wat brengt 2018?

  • Het beleid in 2018
Fans van Trump luisteren naar zijn toespraak in Coraopolis, Pennsylvania. ©AFP

Wat te verwachten van Trumps tweede jaar?

Amper 38 procent van de Amerikanen steunt zijn beleid nog, veruit de laagste score van alle naoorlogse presidenten. Dat dreigt problematisch te worden bij de midterms. Op 6 november worden alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden, 34 van de 100 senatoren en 36 gouverneurs vervangen. Het wordt in de eerste plaats een referendum over Trump. Dat kan de Republikeinen hun meerderheden op elk van die drie niveaus kosten. In december ging bij een tussentijdse verkiezing een senaatszetel in het nochtans aartsconservatieve Alabama verloren, al kwam dat vooral omdat de extreemrechtse Republikeinse kandidaat Roy Moore beticht werd van seksuele agressie.

In dat hypergepolariseerde politieke landschap lijkt de verkiezingscampagne sneller dan ooit los te barsten en het beleid steeds meer lam te leggen. De Republikeinen willen tegen maart het lot van de ‘dreamers’ regelen, maar een eerste poging mislukte deze week faliekant. Ook ambiëren ze de Dodd-Frank-wet, waarmee Obama de banken na de kredietcrisis strengere eisen oplegde, te versoepelen. Omdat Trumps Republikeinen morrelden aan Obamacare, moet ook een oplossing gevonden worden voor de snel stijgende kosten van de gezondheidszorg.

Trump wil dit jaar eindelijk starten met grote infrastructuurwerken, een van zijn verkiezingsbeloftes. Maar is daar nog geld voor na de enorme belastingverlaging? En is er genoeg Republikeinse wil om een eerder Democratische ambitie te realiseren? Trumps dada van een muur langs de Mexicaanse grens lijkt alvast niet gefinancierd te raken.

Eerder wordt gezocht naar grote besparingen om de overheidsfinanciën gezonder te maken. Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, lijkt daarbij vooral de zwaksten in de maatschappij te viseren. Hij wil onder meer het mes zetten in Medicaid, de gezondheidszorg voor de armste Amerikanen, alsook in sociale bijstand en voedselhulp. De vraag is of daar de komende maanden nog tijd, energie en consensus voor is, en na de verkiezingen nog een Republikeinse meerderheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud