Advertentie

‘24 miljoen Amerikanen méér zonder verzekering'

Paul Ryan, Republikeins fractieleider in het Huis, wacht nog een zware job om het hervormingsplan van zijn partij door het Congres te loodsen ©EPA

Het aantal Amerikanen zonder ziekteverzekering dreigt tegen 2026 met 24 miljoen toe te nemen.

Als de Amerikaanse Republikeinse partij doorzet met haar plan om de door de vorige president Barack Obama hervormde Amerikaanse gezondheidswet aan te passen, zal het aantal Amerikanen zonder ziekteverzekering tegen 2026 stijgen met 24 miljoen naar in totaal 52 miljoen.

Dat heeft het Congressional Budget Office - ongeveer zoiets als het Rekenhof in België - berekend. Ook zou het begrotingstekort tussen 2017 en 2026 met 337 miljard dollar dalen.

De Republikeinen willen de verplichting schrappen voor alle Amerikanen om, op straffe van een boete, een ziekteverzekering af te sluiten. De uitbreiding van Medicaid, de gesubsidieerde ziekenzorg voor de armsten die 10 miljoen Amerikanen extra heeft bijgestaan, wordt afgebouwd.

Subsidies op basis van inkomen worden vervangen door overheidshulp. En de taks voor de rijkste Amerikanen, om minder gegoede landgenoten te helpen, wordt stopgezet.

Volgens president Donald Trump is de aanpassing van de wet een goede zaak. ‘Het plan zal Amerikanen veel meer goedkope mogelijkheden geven om zich te verzekeren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud