Advertentie
opmerkelijk

41 procent van het nieuws gaat over Trump

Tachtig procent van wat de onderzoekers zagen en lazen in de Amerikaanse en internationale (Westerse) pers gaf een slecht beeld van Trump. ©Photo News

De eerste honderd dagen van president Donald Trump domineerden het wereldnieuws, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Harvard. Nog opvallend: nog nooit werd zo vaak en zo negatief over een president bericht als over Trump.

Trump krijgt liefst drie keer zoveel berichtgeving als voorgaande presidenten. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de universiteit van Harvard dat tijdens de eerste honderd dagen van Trump televisie- en krantenverslaggeving analyseerde.

De onderzoekers keken naar CBS, CNN, Fox, NBC, BBC en het Duitse ARD. Ze lazen ook the New York Times, the Wall Street Journal, the Washington Post en de the Financial Times.

41 procent van al het nieuws dat de academici zagen, ging over Trump.

In twee derde van de televisieverslaggeving was de man dan nog eens zelf aan het woord. Het vaakst ging het over migratie. Andere populaire thema’s waren gezondheidszorg, terreur en de Russische inmenging in de verkiezingen.

Geen goed woord

Maar Trump breekt niet alleen records als het gaat over de hoeveelheid aan berichtgeving. Nooit werd er zo negatief bericht over een president tijdens de eerste honderd dagen. Tachtig procent van wat de onderzoekers zagen en lazen gaf een slecht beeld van Trump. Bij de eerste honderd dagen van Obama was dat, weliswaar uitzonderlijk, maar 41 procent. Bij pakweg Bill Clinton was het 60 procent.  

Tachtig procent van wat de onderzoekers zagen en lazen gaf een slecht beeld van Trump. Bij de eerste honderd dagen van Obama was dat maar 41 procent.

In geen enkel onderwerp waarover bericht werd, werd Trump in een positief daglicht gesteld. Bij nieuws over de economie kwam de president er nog het best vanaf, met 54 negatieve berichtgeving versus 46 procent positieve. Bij verslaggeving over migratie was liefst 96 procent van de berichten negatief.

Alle onderzochte media berichten in min of meer dezelfde toon over Trump. Alleen Fox, een pro-Republikeinse zender, is wat zachter voor de president. Opvallend is dat de Europese media vaker in vraag stellen of de vastgoedman wel geschikt is als president. Amerikaanse media zijn daar iets voorzichtiger in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud