Aanklager beschuldigt Russen van beïnvloeding verkiezingen VS

De speciale aanklager, Robert Mueller. ©REUTERS

Dertien Russen zijn door de VS in staat van beschuldiging gesteld wegens inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De speciale aanklager Robert Mueller kondigde dat vrijdagavond aan. Zijn kantoor diende een 37-pagina's tellend document in bij een federale rechtbank in Washington DC. Naast 13 Russen worden daarin ook drie Russische bedrijven geviseerd.

Ze worden beschuldigd van het orkestreren van manipulatie van sociale media om toenmalig presidentskandidaat Donald Trump te promoten. De verdachten wordt samenzwering verweten om de VS te bedriegen en om bank-, identiteits- en andere fraude te plegen.  Ze verblijven allemaal in Rusland. De aanklacht vermeldt uitdrukkelijk dat de beschuldigingen niet op de regering in Moskou slaan.

Volgens Mueller mengden de Russische instanties zich al vanaf 2014 mengden in de Amerikaanse politiek. Het was de bedoeling om, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016, de Democratische favoriete Hillary Clinton in diskrediet te brengen.

Bewijs

Voor HR McMaster, de veiligheidsadviseur van president Donald Trump, is het bewijs dat Rusland zich trachtte te mengen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 nu 'onweerlegbaar'

De Amerikaanse president Donald Trump, die onder vuur ligt wegens mogelijke contacten met Rusland, reageerde op Twitter op de aanklacht. Hij benadrukte dat de anti-Amerikaanse campagne in 2014 begon, 'lang voor ik aankondigde presidentskandidaat te zijn'.

'Er is geen bewijs van een weerslag van de Russische inmenging op het resultaat van de presidentsverkiezingen in 2016', zei de nummer twee van het Amerikaanse ministerie van Justitie, Rod Rosenstein.  Hij onderstreepte dat er geen Amerikaan in staat van beschuldiging is gesteld.

Sociale media

De beschuldigden gebruikten valse identiteiten en waren bijzonder actief op de sociale media. Sommigen deden zich ook voor als Amerikanen en communiceerden volgens de aanklacht met personen uit het campagneteam van Donald Trump, zonder dat die zich daar bewust van waren.

De spil van de operatie was de Russische organisatie Internet Research Agency. De groep kocht advertentieruimte op Amerikaanse sociale media en creëerde talloze Twitter-accounts. Die werden zo opgezet dat het leek alsof het om Amerikaanse initiatieven ging.

Onder de beschuldigden is ook de Russische oligarch Jevgeni Progozhin, die ook wel de 'kok van Poetin' wordt genoemd. Progozhin zei vrijdag niet boos te zijn over de aanklacht. 'Amerikanen zijn erg emotionele mensen', zei hij. 'Als ze de duivel willen zien, doen ze maar.'

De operatie was in de eerste plaats gericht tegen Hillary Clinton. Haar Democratische uitdager Bernie Sanders werd gespaard van de aanvallen, evenals de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

In een memo van 10 februari 2016 kregen de Russische trollen de opdracht 'elke kans te benutten om Hillary en de rest te bekritiseren (behalve Trump en Sanders - wij steunen hen)'. In september 2016 volgde het bevel 'Clinton intensiever te bekritiseren'. 

Samenwerking met Trump

Het team van Robert Mueller zoekt bewijzen van de vermoedelijke tussenkomst van de Russen in de Amerikaanse verkiezingen. Het onderzoekt ook of er samenwerking is geweest van Russen met het campagneteam van Trump en of Trump geprobeerd heeft om het onderzoek ernaar tegen te werken. 

Drie voormalige leden van het team van Trump zijn in staat van beschuldiging gesteld, onder wie zijn gewezen campagnedirecteur Paul Manafort. De voormalige raadgever voor nationale veiligheid Michael Flynn heeft toegegeven dat hij tegen het FBI heeft gelogen en heeft erin toegestemd om met het gerecht samen te werken. 

President Trump verwerpt alle aantijgingen over samenwerking van zijn team met de Russen en schildert het onderzoek af als een heksenjacht. Moskou verwerpt ook alle beschuldigingen die vanuit de VS aan hun adres worden gemaakt. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov stelde dat de beschuldigingen van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen onzin zijn. 'Zolang er geen feiten zijn, is dat allemaal onzin', stelde hij zaterdag in München.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud