Aanschuiven voor beslissende stem

In de bibliotheek van Boston vormt zich een lange rij kiezers. (Foto: AFP) ©AFP

Na een lange en bittere campagnestrijd hebben presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney hun lot niet meer in eigen handen. Overal in de VS is het stemmen volop aan de gang. Op sommige plaatsen staan er lange rijen kiezers aan te schuiven, want elk stem kan een beslissende stem zijn - zeker in de strijdstaten.

Zelfs de laatste peilingen voor de stembusslag in de VS wezen op een nek-aan-nek race tussen de Democraat Obama en de Republikein Romney met een heel licht voordeel voor de huidige president. Naar schatting 120 miljoen kiezers zullen dinsdag bepalen of Obama een tweede termijn krijgt of Romney zijn plaats mag innemen in het Witte Huis.

Door het kleine verschil tussen beide kandidaten, zou de opkomst een doorslaggevende rol kunnen spelen. In beide kampen bemannen talloze vrijwilligers de telefoons om mensen te overtuigen zich naar de stemlokalen te begeven. Het cliché 'elke stem telt', zou in sommige strijdstaten weleens bewaarheid kunnen worden.

Op zijn laatste campagnemeeting in Des Moines in de strijdstaat Iowa deed Obama een laatste emotionele oproep: 'Het ligt niet meer in mijn handen, maar in die van u. Nu is het aan jullie.' Dinsdagmiddag voegde hij er nog een twitterbericht aan toe: 'We zijn aan het einde van een lange campagne, wat je nu nog hoort te doen, is gaan stemmen.'

Als de opkomst doorslaggevend wordt, dan gaan waarnemers kijken naar factoren die de opkomst kunnen beïnvloeden. Zo komt het dat een banaal gegeven als het weer plots een rol gaat spelen in deze verkiezingsstrijd. In de meeste staten is het droog, in Florida, een belangrijkste swingstaat, is er kans op regen.

Ondanks het record aantal kiezers dat voor de verkiezingsdag naar de stembus trok, staan op sommige plaatsen lange rijen. Iedere Amerikaan heeft zo zijn motivatie om toch achteraan in die rij te gaan staan. Sommigen zijn voor een kandidaat, anderen vooral tegen, en voor nog anderen is gewoon het stemmen op zich van belang.

De uitslag valt ten vroegste rond 1 uur vannacht (Belgische tijd). Mogelijk blijft het echter wachten tot morgenvroeg 5 uur voor de volgende president van de VS bekend is. Als er geen juridische strijd komt om de resultaten aan te vechten tenminste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud