Adviseur Trump wilde inhoud Oekraïne-gesprek afschermen

Trumps Oekraïne-adviseur Timothy Morrison op de dag van zijn ondervraging in het impeachmentonderzoek. De inhoud van zijn verhoor is nu vrijgegeven. ©AFP

De raadgever getuigt in het impeachmentonderzoek hoe hij adviseerde om de toegang tot het telefoontje tussen Trump en Zekensky te beperken tot de letterlijke inhoud van het gesprek.

Dat heeft Timothy Morrison gezegd in een getuigenis aan het Congres, die zaterdag werd vrijgegeven. De Oekraïene-specialist in het Witte Huis verklaarde aan het Congres dat hij zich onmiddellijk realiseerde hoe ultragevoelig het karakter van het telefoongesprek was tussen beide staatsleiders. Tijdens het onderhoud, waarvan de transcriptie uiteindelijk eind september door het Witte Huis werd vrijgegeven, had Trump aan zijn ambtgenoot gevraagd om een onderzoek te voeren naar de Democraat Joe Biden, die een goede kans maakt om het bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar tegen Trump op te nemen.

'Ik heb geadviseerd om de toegang te beperken tot de letterlijke weergave van de conversatie', getuigde Morrison. Hij voegde er wel tegelijk aan toe dat hij niets aanstootgevends had opgemerkt in de uitwisseling tussen Zelensky en Trump.

De getuigenis van Morrison 'toont aan dat het telefoongesprek dat president Trump op 25 juli had met de Oekraïense president Zelensky onmiddellijk in het hele Witte Huis alarmbellen heeft doen afgaan', reageerde op zijn beurt Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden, in een communiqué.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud