Afzettingsproces tegen Trump begint dinsdag

Afgevaardigden van het Huis brachten gisteren in een stille ceremonie de impeachmentartikels naar de Senaat. ©EPA

Met de nodige ceremoniële luister zijn de impeachmentartikels woensdag in de Senaat toegekomen. Vanaf dinsdag zijn we vertrokken voor een proces dat waarschijnlijk weken zal duren.

Na de procedure in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat de formele aanklachten opstelde, is de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump naar de Senaat verschoven. Daar vindt vanaf dinsdag het echte afzettingsproces plaats. Onder leiding van de opperrechter van het hooggerechtshof John Roberts krijgen de 100 senatoren de taak te beslissen of president Donald Trump al dan niet uit zijn ambt ontheven wordt. Ze worden zes dagen per week in de Senaat verwacht, voor een proces dat waarschijnlijk tot midden februari duurt.

Trumps Republikeinen domineren de Senaat en hoewel sommigen zich in privégesprekken kritisch over de president uitlaten, zijn ze niet van plan hem te laten vallen.

Zoals verwacht besloot het Huis van Afgevaardigden woensdag de impeachmentartikels naar de Senaat te versturen. Die beschuldigen Trump van twee zaken: machtsmisbruik en de belemmering van het Congres. Het Huis duidde ook de zeven managers aan die Trumps afzetting voor de Senaat moeten bepleiten. Het gaat onder meer om Adam Schiff en Jerry Nadler, die eerder al de hoorzittingen in het Huis leidden. Onder massale mediabelangstelling trokken de zeven woensdag in een stille processie door de gangen van het Capitool om de artikels af te geven.

Trouwe Republikeinen

Donderdag volgt nog de eedaflegging van opperrechter Roberts en de senatoren, die als juryleden opdraven. Het is nog onduidelijk wie Trump in de Senaat zal verdedigen, maar het Witte Huis liet weten zijn team advocaten snel bekend te maken. 

Voor vier Democratische presidentskandidaten - de senatoren Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar en de redelijk onbekende Michael Bennet - komt het afzettingsproces enigszins ongelegen. Op enkele weken voor de eerste voorverkiezingen in Iowa worden ze nu zes dagen per week in de Senaat verwacht. Daardoor blijft voor hen enkel de zondag over om campagne te voeren. 

De 100 senatoren worden de komende weken zes dagen op zeven in de Senaat verwacht om zich te buigen over de afzetting van president Donald Trump.

Erg spannend lijkt het proces voorlopig niet te worden. Trumps Republikeinen controleren de Senaat en hoewel sommigen zich in privégesprekken kritisch over de president uitlaten, zijn ze niet van plan hem te laten vallen.

Explosief interview

Al blijft alles mogelijk, want er duikt steeds meer belastende informatie op. Woensdag zette een explosief interview van een zekere Lev Parnas de VS in rep en roer. Parnas is een van de twee mannen die door Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani naar Oekräine werden gestuurd om daar belastend materiaal over Trumps rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter te vinden. Trump ontkent dat hij Parnas kent, al bestaan er foto's van hen beiden. 

Parnas zei in het interview dat Trump daarover liegt. Bovendien wist de president perfect wat er zich in Oekraïne afspeelde, klonk het. 'Ik zou nooit iets doen zonder de goedkeuring van de president.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud