Advertentie

Alstom schikt zich naar Amerikaanse recordboete

Alstom krijgt een recordboete van 630 miljoen euro. ©REUTERS

Alstom betaalt een recordschikking van 630 miljoen euro aan het Amerikaanse gerecht voor een corruptiezaak in Indonesië. De energietak van de Franse groep heeft smeergeld betaald bij de aanbesteding van een contract van 96 miljoen euro in Sumatra.

Het Amerikaanse gerecht opende al in maart een onderzoek naar de praktijken van de energietak van het Franse Alstom. In de eerste plaats in Indonesië, maar ook in China en India. Het kan dat doen onder de 'Foreign Corrupt Practices Act'. Die wet laat de Amerikaanse justitie toe om een corruptieonderzoek te voeren naar eender welk bedrijf met een band met de Verenigde Staten. Alstom heeft een beperkte notering op Wall Street en valt op die manier onder de wet.  

Het onderzoek spitste zich vooral toe op een contract van 96 miljoen euro voor het leveren van ketels voor een energiecentrale in Tarahan, in het zuiden van het eiland Sumatra. Kaderleden van Alstom zouden duizenden dollars via tussenpersonen hebben doorgesluisd naar leden van het Indonesische parlement en kaderleden van Perusahaan Listrik Negara, een door de overheid gecontroleerde energiemaatschappij. 

630
Er wacht Alstom een recordboete van 630 miljoen euro.

Alstom pleit nu schuldig, op twee specifieke klachten. Het geeft toe de corruptiewetten te hebben overtreden door het vervalsen van bepaalde gegevens. Het bedrijf erkent ook te weinig controle te hebben uitgevoerd op de interne processen. Dat Alstom schuldig pleit en zich schikt naar het recordbedrag stopt verdere onderzoeken in China en India. 'De corruptie van Alstom duurde tien jaar lang en besloeg verschillende continenten', zei viceminister van Justitie James Coley. 'Het was verrassend immens in omvang, in schaamteloosheid en in wereldwijde impact'. 

Alstom-CEO Patrick Kron had eerder al aangegeven dat het bedrijf eventuele boetes zou betalen. Dat de Fransen over de brug komen, is mogelijk het gevolg van de verkoop van de energietak van Alstom aan General Electric. De Amerikanen kochten Alstom's energietak deze zomer over voor 12,5 miljard euro. Alstom is na deze uitspraak niet geheel uit de problemen. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft nog corruptieonderzoeken lopende, zowel tegen de energietak als tegen de transportafdeling. Die laatste houdt Alstom wel in eigen huis. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud