Advertentie

'Amerika laat zich niet terroriseren'

President Obama sprak de Amerikanen dinsdag toe vanuit de Brady Briefing Room in het Witte Huis - Foto AFP ©AFP

De FBI voert nog volop onderzoek naar de daders en motieven voor de aanslag op de marathon van Boston. Bij twee explosies aan de aankomstlijn vielen maandag drie doden en 176 gewonden. President Obama riep zijn landgenoten op waakzaam te zijn.

van onze correspondent in de VS en de redactie in Brussel

Maandag om iets voor 15 uur lokale tijd ontploften twee bommen in het centrum van Boston, vlak voor de finish van de marathon. Ed Davis, commissaris van de politie in Boston, zei woensdag dat daarbij drie doden en 176 gewonden vielen. Van de gekwetsten zijn 17 mensen in kritieke toestand. Een van de dodelijke slachtoffers is een jongen van acht die supporterde voor zijn vader die de marathon liep.

De aanslag is niet opgeëist en de FBI, de Amerikaanse federale politie, is volop bezig met het onderzoek. De politie kon nog geen nieuws melden over mogelijke motieven en over de oorsprong van de daders. De FBI en de lokale politie vraagt aan mensen die maandag in Boston waren om alle foto's en video's in te sturen.  

'Dit is een laffe daad en we zullen al het mogelijke doen om te achterhalen wie er achter de aanslagen zit', zei procureur Dan Conley dinsdagochtend op een persconferentie. De autoriteiten hebben nog geen aanwijzingen over wie achter de dubbele bomaanslag zit. 

President Obama hield om 17.30 uur Belgische tijd een toespraak in het Witte Huis over de aanslagen. Die noemde hij ‘hatelijke en laffe’ terreurdaden. De FBI is druk in de weer, maar het zal tijd vergen om de verantwoordelijke(n) te vinden, gaf hij toe. De Amerikanen 'laten zich niet terroriseren.' De president riep zijn landgenoten op tot waakzaamheid: ‘If you see something, speak up’.

Zenuwen

De zenuwachtigheid in de VS is groot na de bomexplosies die de marathon in Boston tot een tragedie maakten. De politie en het publiek zijn extra op hun hoede. Zo kwamen op Twitter berichten binnen over verdachte pakjes die in New York City werden gevonden. De zenuwen bij de ordediensten staan gespannen. 

#Manhattan *SUSPICIOUS PACKAGE* 85 10 Ave & W 15 St (rear of building) #NYPD on scene req Level 1 Mobilization & #ESU #BOMBSQUAD to respond— Breaking911 (@Breaking911) 16 Apr 13

Het is maar één van de verschillende bomalarmen waar ordediensten moesten voor uitrukken, maar tot nog toe werden geen nieuwe springtuigen gevonden. Dinsdag omstreeks 16.30 uur Belgische tijd werd een terminal in de New Yorkse luchthaven LaGuardia ontruimd na het vinden van een verdacht pak. Loos alarm. Er waren ook berichten dat op Logan Airport in Boston een vliegtuig aan de grond werd gehouden.

Boston

De explosies in Boston vonden plaats iets voor 15 uur lokale tijd in de buurt van de finish van de marathon, een loopwedstrijd met ongeveer 25.000 deelnemers. Beelden van de twee explosies tonen een krachtige ontploffing en een rookpluim vlakbij de aankomstlijn. Die ligt op Boylston Street aan Copley Square in hartje Boston.

Onder de 25.000 deelnemers waren ook 23 Belgen, zo blijkt uit de officiële website van de organisatie. Op het moment van de ontploffingen was de wedstrijd al 4 uur aan de gang. De tweede bom ontplofte 13 seconden na de eerste enkele tientallen meters verderop in dezelfde straat.

De politie gaf nog niet veel details vrij over de aard van de bommen. Wel zou het gaan om zogenaamde Improvised Explosive Devices, relatief amateuristische springtuigen, die gemaakt zijn met veel losse stukken metaal om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Er waren mediaberichten dat de veiligheidsdiensten nog meerdere niet ontplofte bommen hebben aangetroffen in Boston, maar dat bleek onwaar.

Patriot's Day

Maandag was Patriot's Day, een feestdag, in de staat Massachusetts, waar Boston ligt. Vandaar dat er een massa volk op de been was in het centrum van de stad. De marathon trekt behalve duizenden deelnemers ook duizenden toeschouwers. 

Onmiddellijk na de incidenten in Boston werden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt op gevoelige locaties in andere Amerikaanse steden als New York, Washington, Los Angeles en San Francisco.

Oudste marathon

De marathon van Boston is de oudste ter wereld. Geïnspireerd door hun ervaring op de marathon tijdens de eerste Olympische Spelen van 1896 in Athene hielden de leden van de Boston Athletic Association in 1897 hun eerste 'eigen' marathon. Een jaarlijkse traditie was daarmee geboren.

Hoewel de locatie van de start- en finishlijn door de jaren heen regelmatig veranderde, is de basis van het parcours altijd hetzelfde gebleven. De lopers moeten enkele pittige heuvels over, waaronder de befaamde Heartbreak Hill. De marathon trekt bijna ieder jaar gemiddeld een half miljoen toeschouwers.

Uniek aan de marathon van Boston is dat de deelnemers aan bepaalde kwalificatie-eisen moeten voldoen, op basis van geslacht en leeftijd, om te mogen starten. Boston maakt deel uit van de 'World Marathon Majors', de zes belangrijkste wedstrijden van de wereld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.