opmerkelijk

Amerikaan die vertrouwelijke info Google stal voor 18 maanden de cel in

Anthony Levandowski werd veroordeeld voor diefstal van vertrouwelijke documenten van Google. ©AFP

Anthony Levandowski, een ex-werknemer van Google, gaat voor anderhalf jaar de cel in nadat hij vertrouwelijke informatie van zijn voormalige werkgever had gestolen.

Vlak voor zijn vertrek bij Waymo, een dochter van Google die een robotauto ontwikkelt, besloot ingenieur Levandowski in 2016 zijn harde schijf te vullen met duizenden vertrouwelijke bestanden van Google.

Die bestanden bevatten belangrijke info over de technologie achter de zelfrijdende auto. Die was mogelijk bruikbaar voor de ontwikkeling van een zelfrijdende truck bij Otto, een bedrijf dat Levandowski na zijn vertrek oprichtte. Otto werd later voor 680 miljoen dollar overgenomen door Uber, dat ook bezig is met de ontwikkeling van een robotauto.

Foute mail

Het voorval kwam aan het licht door een fout verstuurde mail naar een medewerker van Waymo. Die zag daarin opvallend veel gelijkenissen tussen de technologie voor de omgevingssensor van de robotauto die Waymo had ontwikkeld en die van Uber.

De spinoff van Google stapte drie jaar geleden naar de rechter en wist een minnelijke schikking van 179 miljoen dollar af te dwingen. In ruil daarvoor zou Levandowski een lagere straf krijgen dan de tien jaar die er staat op zulke misdrijven. Dat vergelijk plukte de man kaal en hij werd vorig jaar failliet verklaard.

Bijkomend onderzoek

Case closed, zou je denken, maar het Amerikaanse departement Justitie nam geen genoegen met die minnelijke schikking en opende een nieuw onderzoek. De rechter veroordeelt de 'briljante ingenieur' nu tot 18 maanden cel voor diefstal. Daarbovenop zal de man een schadevergoeding van 850.000 dollar moeten ophoesten. De rechter oordeelde dat een fikse straf noodzakelijk is om jonge ingenieurs bij de techbedrijven in Silicon Valley af te schrikken hetzelfde te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud