Amerikaan ziet het plots niet meer zitten

(foto epa) ©EPA

Het is de Amerikaanse consument plots gaan dagen dat het gebakkelei in Washington op een nieuwe recessie dreigt uit te draaien. Het consumentenvertrouwen zakt in december met een klap, terwijl Democraten en Republikeinen het niet eens raken hoe ze het schip van de Amerikaanse economie weg houden van de kliffen.

Nu de zogenaamde 'fiscal cliff' vervaarlijk dicht genaderd wordt, verliest de Amerikaanse consument het vertrouwen. Raken de politici in Washington het niet eens over een begrotingsaanpak voor volgend jaar, dan verdwijnen op 1 januari een reeks belastingkortingen en gaan besparingen in, waardoor een recessie niet te vermijden zal zijn. En de gesprekken verlopen niet bepaald vlot.

De barometer van het consumentenvertrouwen van de Conference Board zakt van 71,5 punten (gecorrigeerd) in november naar 65,1 in december. Waarnemers hadden slechts een lichte daling tot 70 punten verwacht, omdat de arbeidsmarkt het vrij redelijk deed de voorbije maanden.

De consumenten zijn weliswaar ietwat optimistischer over de huidige situatie, met een deelindex over deze vraag die van 57,4 naar 62,8 punten opschuift. Maar ze zien de nabije toekomst met stijgend wantrouwen tegemoet: de subindex die de verwachtingen peilt, zakt naar 66,5 punten, waar die in november tot 80,9 was gestegen. Daarmee zitten de verwachtingen op het laagste peil in ruim een jaar.

Een gelijkaardige klap kreeg het vertrouwen in de toekomst in augustus 2011, toen de politici in Washington ruzieden over de verhoging van het schuldplafond. Een schuldplafond waarvoor de minister van FinanciĆ«n, Thimoty Geithner, nu opnieuw waarschuwt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud