Amerikaans Congres giet begroting in wet

Afgelopen najaar leidde de sluiting van overheidsdiensten door het gesteggel over een begroting tot veel commotie en protest in de VS. Nu is in het Congres een akkoord bereikt over de details van de nieuwe begroting. (foto bloomberg)

Er komt in de komende maanden geen herhaling van de sluiting van allerhande overheidsdiensten in de VS. Het Congres raakte het maandagavond eens ovr de financiënwet voor het begrotingsjaar 2014, tot 30 september.

Democraten en Republikeinen raakten het in december al eens over de begrotingen voor de jaren 2014 en 2015, maar die teksten legden enkel het globale bedrag vast en moesten nog in een wet worden gegoten. Nu is een tekst goedgekeurd van liefst 1.582 bladzijden die lijn per lijn de toegelaten uitgaven vastlegt voor elk federaal agentschap.

'We zijn tevreden dat we een evenwichtig akkoord over de federale financiering in 2014 hebben gesloten', stelden de democratische senator Barbara Mikulski en het republikeinse kamerlid Hal Rogers, die mee aan de onderhandelingstafel zaten. 'Hoewel onze meningsverschillen talrijk zijn en de tijd dringt, zijn we erin geslaagd een solide wetsvoorstel uit te werken, dat het kader respecteert dat werd vastgelegd door het akkoord van december, dat de administraties open houdt en dat de economische onzekerheid en instabiliteit wegwerkt', luidt het.

In oktober waren de federale administraties zestien dagen lang gedeeltelijk gesloten omdat Republikeinen en Democraten, het niet eens raakten over de begroting. Het akkoord waardoor de crisis toenwerd afgewend, financierde de regering tot en met 15 januari.

De financiënwet moest daarom normaal gezien ten laatste op 15 januari gestemd zijn. De onderhandelingen duurden echter langer dan verwacht. Daarom zal de kamer dinsdag een beperkte begrotingswet goedkeuren, en verschuift de deadline naar zaterdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud