Advertentie

Amerikaans Congres zet nieuwe stap in ontmanteling Obamacare

©REUTERS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een technische maatregel goedgekeurd om de hervorming van de ziekteverzekering door president Barack Obama uit te kleden.

Door de goedkeuring in het Huis van Afgevaardigen, waar de Republikeinen de plak zwaaien, kunnen commissies beginnen met het schrijven van wetgeving om de 'Affordable Health Care Act', bekend als Obamacare, terug te draaien. De Republikeinse meerderheid in de Senaat had diezelfde technische begrotingsmaatregel dinsdag al genomen.

Subsidies

Obamacare verplicht elke Amerikaan een zorgverzekering af te sluiten. Arme Amerikanen komen in aanmerking voor subsidies. Volgens de Republikeinen kost de nieuwe zorgwet vele honderden miljarden dollar en leidt dit tot een drastische verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Ze verwijzen naar de grote problemen met Obamacare. Die kampt met grote stijgingen van de premies en zorgverzekeraars die misnoegd uit het systeem gestapt zijn.

De Republikeinen werken Obamacare sinds de start tegen met een lawine aan uitgelokte stemmingen. Ze dolven telkens het onderspit, omdat er een meerderheid in beide Kamers van het Congres en een handteking van de president voor nodig is. Nu het Congres volledig Repblikeins kleurt en Donald Trump op 20 januari de eed aflegt, maken de Republikeinen zich sterk dat Obamacare in enkele weken verdwenen is. 'The 'Unaffordable Care Act' will soon be history!', aldus Trump op zijn favoriete communicatiekanaal Twitter.

Massieve kost

Niet iedereen is overtuigd dat het zo snel kan gaan. In Republikeinse kringen is er de vrees dat Obamacare zomaar afschaffen, zonder alternatieven klaar te hebben, tot chaos in de gezondheidszorg zal leiden. Bovendien is er de dreiging van een massieve kost. Een onafhankelijke budgettaire commissie schat dat de afschaffing van Obamacare ruwweg 350 miljard euro op tien jaar zal kosten.

Het is Obamacare of de chaos.
Nancy Pelosi
Fractieleider Democraten in Huis van Afgevaardigden

Volgens de Democraten zullen 30 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering verliezen en de prijzen van voorgeschreven geneesmiddelen weer de hoogte ingaan. 'Het is Obamacare of chaos', aldus de Democratische fractielieider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud