Amerikaans gerecht wil Trump Foundation ontbinden

De Trump Foundation wordt aangeklaagd wegens zelfbediening en ©AFP

De New Yorkse procureur-generaal beschuldigt de Foundation van zelfbediening en inbreuken op de wetten in de non-profitsector. Trump reageert op Twitter dat hij geen regeling zal treffen.

De New Yorkse procureur-generaal Barbara Underwood klaagt de Trump Foundation, het liefdadigheidsvehikel van de Amerikaanse president Donald Trump, aan omdat die gedurende meer dan tien jaar verschillende federale en staatswetten zou hebben overtreden.

Ze beschuldigt de instelling van 'ongepaste politieke activiteiten', 'herhaaldelijke en moedwillige zelfbediening' en inbreuken op de wetten in de non-profitsector. De Foundation zou onder andere Trumps presidentiële campagne in 2016 hebben gesteund. Underwood streeft de ontbinding van de Trump Foundation na.

Dat resulteerde in meerdere inbreuken op federale en staatswetten aangezien betalingen werden gedaan met geld van de Foundation, ongeacht het doel van de betaling
Barbara Underwood
Procureur-generaal New York

'De Foundation was niets meer dan een chequeboekje voor meneer Trump of de Trump Organization', luidt de aanklacht. 'Dat resulteerde in meerdere inbreuken op federale en staatswetten aangezien betalingen werden gedaan met geld van de Foundation, ongeacht het doel van de betaling'. 

Het document vernoemt Donald Trump, zijn zonen Donald Trump Jr. en Eric, zijn dochter Ivanka en de Trump Foundation als beklaagden. Underwood wil president Trump tien jaar bannen van een bestuurlijke functie bij een New Yorkse non-profitorganisatie en zijn kinderen voor één jaar. New York wil ook een bedrag van 2,8 miljoen dollar innen aan terugbetalingen en boetes.

Trump reageerde op Twitter en had het over 'ellendige New Yorkse Democraten'. Hij benadrukte dat hij geen regeling zal treffen.

Eric Schneiderman, de vorige procureur, nam begin mei ontslag wegens aantijgingen over grensoverschrijdend gedrag. Hij was zelf een voorvechter van vrouwenrechten en klaagde onder anderen de gevallen Hollywoodproducer Harvey Weinstein aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect